We zitten aan tafel. Iedere avond tijdens het eten wordt er een rondje “hoe was jouw dag” gedaan, meestal op initiatief van een van de kinderen.
“We mochten vandaag niet naar buiten in de pauze.” zegt ze.
“Niet naar buiten?” zeg ik verbaasd.
“Ja, het miezerde. Ik vind dat echt belachelijk! We zijn toch niet van suiker?” zegt ze verontwaardigd.
Wij konden niet meer dan instemmen.
Al van baby af aan zijn onze kinderen veel buiten. Op de opvang sliepen ze buiten, thuis soms ook. In weer en wind, het maakte niet uit.
Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.
Buiten is van oorsprong de natuurlijke omgeving van de mens. We zijn er niet voor gemaakt om de hele dag binnen in een huis of in een kantoor te zitten. Toch brengen we daar de meeste tijd door. O.a. de komst van de computer, de telefoon en de televisie hebben hier een grote invloed op gehad. Deze apparaten zorgen er veelal voor dat we ons niet genoodzaakt voelen om naar buiten te gaan.
Vroeger, en dan heb ik het over heel lang geleden, was dit anders. Dan was je praktisch altijd buiten. Je ging naar binnen als het echt noodzakelijk was. Nu is het andersom. We zijn binnen, helemaal als het regent of erg koud is, en gaan vaak alleen naar buiten als het echt nodig is, bv. om te werken of om boodschappen te doen.
De mens is ontwikkeld om buiten te zijn, dus waarom zou je veel binnen blijven zitten?
Er zitten veel voordelen aan tijd buiten doorbrengen;
- In het algemeen wordt aangenomen dat buiten zijn zorgt voor extra zuurstof in de hersenen. Dit stimuleert de hersenen waardoor je makkelijker problemen oplost en creatiever wordt. Dus ben je al een tijdje aan het zoeken naar een oplossing voor een (werk) probleem? Ga naar buiten, wie weet kom je ineens met een heel goed idee! Na een wandeling ben je productiever. Ook kan je je beter concentreren en beter onthouden.
- Door tijd buiten door te brengen, verhoog je je weerstand. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Het maakt de kans op botontkalking, depressie, chronische vermoeidheid en slapeloosheid kleiner. Bovendien helpt het bij de aanmaak van dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. In de zomer is het genoeg om minimaal een half uur, het liefst met onbedekt hoofd en ontblote armen, naar buiten te gaan. In de winter is het belangrijk om langer dan een half uur buiten te zijn, dit maakt de kans op een winterdip behoorlijk veel kleiner. Vooral tussen 11 en 15 uur heb je het beste licht om genoeg vitamine D aan te maken.
- Blootstellen aan voldoende daglicht draagt bij aan een beter slaapritme. Door buiten te zijn word je moe en het helpt je te ontspannen. Vanuit vroeger zijn we gewend om met het ritme van de natuur mee te leven. Door de komst van computers en televisie krijgen we te veel kunstlicht binnen, wat er voor kan zorgen dat je minder goed slaapt. Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer in aanraking te komen met tv, computer of telefoon. Ik weet het, dat is hartstikke moeilijk!
- Uit onderzoek blijkt dat door buiten te zijn, je bloeddruk, je hartslag en je spierspanning na een aantal minuten al naar beneden gaat. Dit zorgt voor minder stress. De buitenlucht helpt je meer te ontspannen. Het zorgt voor verlaging van het stresshormoon cortisol en voor een tragere hartslag. Buiten zijn maakt gelukkiger. Ook kan het depressie, angsten en stress verlichten.
- Buiten bewegen (wandelen, fietsen, skeeleren etc.) zorgt voor een betere conditie. Een betere conditie draagt weer bij aan een beter immuunsysteem. Het maakt je soepeler, fitter en sterker. Met als gevolg dat je lekkerder in je vel zit én een betere weerstand hebt.
Tips:
- Een boodschap doen, naar je werk, een brief posten of even naar een vriend of vriendin? Probeer zo veel mogelijk ergens naar toe te lopen of te fietsen.
- Mits mogelijk, probeer in je pauze een beetje buitenlucht mee te pakken. Dit kan door een wandeling te maken of je lunch buiten op te eten. Het helpt je even om uit de werksituatie te komen en om een frisse neus te halen.
- Er zijn genoeg mogelijkheden om buiten te sporten; hardlopen, wandelen, fietsen, skeeleren.
- Ga heerlijk in de tuin aan het werk. Je bent buiten, je ontspant en als kers op de taart ziet je tuin er ook nog eens netjes uit.
- Buiten kun je prima een boek lezen, zelfs al is het wat kouder. Maak het gezellig met een dekentje of slaapzak erbij. Je zou zelfs een kampvuur kunnen maken!
- Buiten eten is fantastisch. Dat kan bijna altijd, je moet er alleen voor zorgen dat je je er op kleedt.
- Even een break nodig om welke reden dan ook? Drink buiten een kopje thee of koffie.
Heb je nog meer tips? Laat gerust een reactie achter!
Ik doe nu 3 x per wk kracht training buiten bij sportschool….ook superleuk en lekker buiten actief ! Is misschien ook nog een idee voor sommigen. Van sporten krijg je ook aanmaak van goede endorfinen en daarna voel je je heerlijk!
Heerlijk om buiten te sporten! Ik houd het voorlopig bij gewoon wandelen ;).
Leuk, hoor. Je weet dat ik ook zo denk. Buiten is goed voor je, op alle vlakken. Je blog ziet er weer gelikt uit.
Dank je wel!