Druipt het zweet van hun voorhoofd, hebben ze klotsende oksels en weten ze van ellende niet meer wat ze moeten doen met het hete weer? De meeste kinderen zijn dol op water. Met een klein beetje moeite en weinig materialen kun je in een handomdraai heel veel waterplezier creëren. In dit artikel deel ik de 11 leuke waterspelletjes.

 

1. Sponzentikkertje

Benodigdheden: een spons, water en een emmer

Dit spel lijkt op tikkertje, maar dan net even anders. Doop een spons in een emmer met water en probeer de ander af te gooien. Als je wordt geraakt, ben je de “tikker”. Doop de spons weer in de emmer om de volgende af te gooien.

 

2. Flessenvoetbal

Benodigdheden: een voetbal en voor ieder kind een (pet)fles met water

Ga in een kring staan en zet de met fles met water voor je op de grond neer. Vervolgens mag iedereen een poging doen om de fles van een ander om te schieten. Als je eigen fles wordt geraakt, zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk overeind zet. Er mag zo min mogelijk water uitlopen.  Wie aan het einde de volste fles heeft, heeft gewonnen.

 

3. Waterballonnen

Benodigdheden: waterballonnen, water

Vul een aantal waterballonnen met water. Ga in een kring staan en laat een iemand één ballon naar een ander gooien. De ballon wordt steeds naar iemand anders gegooid. Degene die de ballon niet vangt, is af en heeft een grote kans om nat te worden. Wie er over blijft, wint. Mocht dit op een gegeven moment wat makkelijk worden, dan kun je zelf variatie aanbrengen. Denk aan met een hand vangen, achterstevoren vangen, tussen je benen vangen etc. Denk eraan dat de ondergrond waarop je speelt ook invloed heeft op hoe snel de ballon knapt.

4. Water hindernisparcours

Benodigdheden: ballonnen, water en materiaal om een parcours mee te maken (bv. planken, touw e.d.)

Maak met z’n allen een parcours in de tuin of een park. Denk aan ergens over lopen of overheen stappen, bukken etc. Vervolgens klemmen twee kinderen een ballon gevuld met water tussen hun buiken in. Ze leggen het hele parcours af zonder dat de ballon stuk gaat. Knapt de ballon toch, dan ben je nat en af.

 

5. Liedjes gorgelen

Benodigdheden: een fles water

Een iemand doet een beetje water in zijn mond. Om de beurt gorgelen ze een liedje. De ander probeert te raden welk liedje dit is. Is dit te makkelijk of zoek je een uitdaging? Je kan ook een zinnetje of een woord gorgelen. Wat wordt er gezegd?

 

6. Water wipplank

Benodigdheden: baksteen, plank, een beker, fles met water en twee emmers

Van een baksteen en een plank maak je een wipwap. Aan een kant van de plank zet je een beker water neer. Met je voet trap je op het andere uiteinde van de plank en probeert de omhoogvliegende beker op te vangen. Het water wat er nog in zit doe je in een fles of schaal. Wie als eerste de schaal gevuld heeft, heeft gewonnen.

 

7. Onder de sproeier

Benodigdheden: sproeier

Er gaat niets boven het rennen door een sproeier op een hete dag. Sluit simpelweg de tuinslang aan op de sproeier en laat de kinderen de tijd van hun leven hebben.

 

8. Waterschieten

Benodigdheden: waterpistool of tuinslang, bekertjes

Zet op een tafel een aantal bekertjes op de kop neer. Van een afstand probeer je de bekertjes om te spuiten. Wie het meeste om heeft gespoten, wint.

9. Water kruiwagen

Benodigdheden: fles en water

Vier spelers maken per tweetal een kruiwagen (de een houdt de handen op de grond en de ander houdt de voeten vast). Iedere “kruiwagen” krijgt een bekertje met water tussen zijn tanden en moet vervolgens zonder te veel te knoeien naar de overkant waar een fles staat. Wie als eerste de fles vol heeft, wint.

 

10. Buikglijbaan

Benodigdheden: een lang stuk glad (zwart) plastic, water en evt. groene zeep.

Heb je een grote tuin met wat meters aan grasveld? Dan is dit een super leuk waterspel. Haal bij de bouwmarkt een meter of 5 à 10 aan (zwart) glad (afdek) plastic. Leg dit plastic op het gras en maak het nat met de tuinslang. Neem een flinke aanloop en glijd op je buik over het plastic. Glijd het niet goed genoeg? Gebruik dan een beetje groene zeep. Gegarandeerd dat je een flink eind kan glijden. Denk er wel aan dat de zeep milieuvriendelijk is en niet in de ogen prikt. Je kunt natuurlijk ook een kant en klare buikglijbaan kopen.

11. Water doorgeven

Benodigdheden: bekers, water

Ga achter elkaar in een rij staan. Degene die vooraan staat, heeft een emmer met water voor zich op de grond staan. Vul een beker met water en hef de beker boven je hoofd en giet deze voorzichtig achter je leeg. Blijf ondertussen naar voren kijken! Degene die achter je staat probeert het water zo goed mogelijk op te vangen in zijn eigen beker. Ben je klaar, dan sluit je achteraan. Vervolgens is de volgende aan de beurt en doet hetzelfde als de eerste. Hoeveel water blijft er aan het einde over?

 

Of je nu in de achtertuin spettert of een duik maakt in de zee. Waterpret is voor jong en oud. Er zijn oneindig veel verschillende manieren om water te integreren in buitenactiviteiten van kinderen. Maar dat is voor een andere keer ;). Heel veel spetter plezier!