De dagen worden korter en de nachten worden langer naarmate de winter in aantocht is. Het is heel verleidelijk om binnen te blijven en voor een scherm te gaan zitten of spelletjes te doen. Het feit dat het sneller donker wordt betekent niet dat je kind binnen moet blijven zitten. Kinderen blijven energie houden of het nu licht is of donker. Het is juist de tijd om in het donker op avontuur te gaan. In dit artikel deel ik 12 buitenactiviteiten voor in het donker die niet alleen spanning en avontuur zullen opleveren, maar ook blijvende herinneringen zullen creëren.

 

Omarm het donker in de herfst en winter

Wat de herfst en winter anders maakt dan andere seizoenen, zijn de kortere dagen en langere nachten. Het wordt kouder en donkerder. Het gebrek aan zonlicht wordt door veel mensen als iets negatief gezien. En laten we eerlijk zijn, mijn motivatie om naar buiten te gaan, zakt rond die tijd ook richting het nulpunt. Maar het vroeger donker worden, hoort ook bij de herfst en de winter. Het maakt het juist een speciale periode in het jaar.

De avonden brengen een gezellige sfeer met zich mee. Door samen met je kinderen na zonsondergang naar buiten te gaan, verleng je niet alleen de tijd om buiten te spelen, het zorgt ook voor een stukje waardering van het seizoen en het mysterie van de avond. Wanneer is er anders een mogelijkheid om ‘s avonds op avontuur te gaan zonder dat je er nachtwerk van moet maken?

Dus, in plaats van naar binnen te gaan als de zon ondergaat, probeer dan eens om het donker te omarmen en er een (winter)avontuur van te maken. Van een kampvuur maken en marshmallows roosteren tot een speurtochten in het donker. Naar buiten gaan in het donker biedt niet alleen nieuwe activiteiten en avontuur, maar door het er samen op uittrekken wordt ook de familieband versterkt.

Hier zijn 12 buitenactiviteiten voor in het donker zodat jij en jouw gezin zich ook ‘s avonds buiten kunnen vermaken.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

1. Glow-in-the-dark bowlen

Verzamel 6 lege frisdrankflessen en 6 glow-in-the-dark sticks. Doe in elke fles een glow-in-de-dark stick en zet ze in een bowling opstelling (één op de eerste rij, twee op de tweede rij, drie op de derde rij). Zorg ervoor dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Bespreek samen vanaf welke afstand je de flessen gaat om gooien. Hoe makkelijk het spel is, is afhankelijk van de afstand, maar ook van de grootte van de bal. Hoe groter de bal, hoe makkelijker het is.

2. Sterren kijken

Ga op een heldere nacht naar buiten, zoek een comfortabele stoel en neem een deken mee naar buiten. Leun achterover en staar naar de sterren. Je kan nog meer sterren zien in een nacht waarin de maan minder vol is. Dus hoe minder maanlicht, hoe helderder de sterren. Als het mogelijk is, probeer dan elke bron van kunstlicht (straatverlichting, landschapsverlichting, heldere ramen) te vermijden. Je zou kunnen overwegen om een klein stukje te rijden om lichtvervuiling te voorkomen. Denk aan gebieden in de buurt van weilanden.

Doe alle lichten uit (lichten in huis, zaklampen, koplampen, hoofdlapmpen) en geef je ogen even de tijd om aan het donker te wennen. Hoeveel sterren zie je? Kun je ook planeten of sterrenbeelden zien? Zie je satellieten of vliegtuigen? Ik gebruik regelmatig de app “Stellarium”. Deze app laat je een realistische 3D sterrenhemel met sterrenbeelden zien. Ook een app zoals ” Skyview” is geschikt om sterren, sterrenbeelden en planeten die je aan de hemel ziet te identificeren of te lokaliseren.

Deze activiteit is nog leuker als de kans op vallende sterren nog groter is. Je vindt hier een link met daarin een overzicht met data wanneer je dit kunt verwachten.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

3. Zaklamp tikkertje

Speel tikkertje met zaklampen. De persoon die “hem” is, probeert spelers te tikken met de straal van hun zaklamp. Zodra dit is gelukt, gaat deze persoon met zijn benen wijd staan en is hij “bevroren”. Om te ontdooien, moet een van de andere spelers onder de benen doorkruipen. Mocht je dit niet zien zitten, dan kan je natuurlijk andere afspraken om een speler te ontdooien.

4. Glow-in-the-dark speurtocht

Verstop glow-in-the-dark sticks of kaarsen op batterijen van tevoren in de tuin. Maak van tevoren afspraken waar ze wel en niet mogen zoeken. Ga dan naar buiten om de glow-in-the-dark sticks op te speuren. Je kan ook een speurtocht maken door glow-in-the-dark sticks te verstoppen langs een bepaalde route buiten de tuin.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

5. Nachtwacht

Een kind wordt aangewezen als de nachtwacht. De nachtwacht moet op een plek gaan staan waar hij niemand kan zien of horen. De andere spelers krijgen een nummer tussen de 1 en 12. Deze nummers komen overeen met de uren van de klok. Mocht je minder spelers hebben dan spreek je van tevoren af tot welk uur je gaat. Als iedereen een nummer heeft, kan iedereen zich gaan verstoppen. Als iedereen verstopt is mag de nachtwacht te voorschijn komen.

De nachtwacht roept: “Ik ben de nachtwacht en de klok slaat….uur.” Hij noemt een getal, zoals 5, of slaat het aantal slagen met bv. een stoffer en blik. Degene die het getal 5 heeft, maakt een dierengeluid, waarna de nachtwaker hem moet gaan zoeken.

Als diegene wordt gevonden gaat hij terug naar het beginpunt van het spel. De nachtwacht gaat weer verder met het volgende getal; “Ik ben de nachtwacht en de klok slaat 8 uur…” Er wordt een dierengeluid gemaakt door degene met nummer 8 en de nachtwaker gaat weer zoeken.

Het spel is afgelopen als iedereen weer gevonden is.

Spreek van tevoren af tot waar kinderen zich mogen verstoppen. Speel je met een hele grote groep, dan kun je tweetallen maken of de halve uren gaan inzetten: Ik ben de nachtwacht en de klok slaat half 1.”

6. Natuurwandeling met een zaklamp

Nachtelijke wandelingen zijn altijd een succes. Het maakt niet uit of je een blokje om loopt of een wandelplek zoekt wat je minder goed kent. Geef iedereen een zaklamp of hoofdlamp en ga de natuur in (of gewoon je achtertuin). Houd elkaars hand vast als het een beetje te spannend is. Zorg ervoor dat je luistert naar geluiden die je overdag niet hoort. Misschien horen en zien ze dieren die alleen ‘s nachts naar buiten komen.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

7. Stop en luister

Ga naar buiten en zoek een comfortabele plek om te zitten. Vraag iedereen om enkele minuten stil te blijven en te luisteren naar alles wat ze om zich heen horen. Als de tijd voorbij is, vertel je elkaar wat je allemaal hebt gehoord. Je kan dit een aantal keer herhalen, misschien hoor je de volgende keer wel andere geluiden.

8. Zaklamp verstoppertje

Voor het spel begint, krijgt iedereen een zaklamp. Bepaal samen wie er gaat tellen en waar. De plaats waar geteld wordt, is gelijk de plek waar iedereen ongezien naartoe moet komen. Terwijl de zoeker zijn ogen dicht doet en telt, zoeken de verstoppers een plek om zich te verschuilen en doen hun zaklamp uit. Spreek van tevoren af tot waar je mag verstoppen. Als de zoeker klaar is met tellen, doet hij zijn zaklamp aan en begint te zoeken. Wie lukt het om bij de afgesproken plaats te komen zonder gezien en getikt te worden?

9. Schatbewaker

De schatbewaker zit geblinddoekt met een zaklamp op een afgesproken plek. Hij bewaakt de schat, bv. een aantal glow in the dark sticks. De rest van de spelers verspreid zich. Zodra de schatbewaker roep: “start!” begint het spel. Alle spelers sluipen zo stil mogelijk naar de schat toe en proberen een glow-in-the-dark-stick te pakken zonder dat de bewaker dit in de gaten heeft.

Als de bewaker beweging hoort, zet hij zijn zaklamp aan en schijnt deze in de richting van het geluid. Als de speler “gevangen” zit in de straal van de zaklamp, is hij af. Degene die als laatste overblijft wordt de nieuwe schatbewaker.

Bij heel veel kinderen kan je dit spel ook in twee groepen spelen. Je maakt dan twee teams en bepaald twee speelvlakken. De teams moeten dan bij elkaar de schat stelen. In het vak van de vijand, mag je getikt worden. Degene die de schat verovert heeft gewonnen.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

10. Dansfeest

Wanneer is het nu niet tijd voor een feestje? Houd er een in het donker met zaklampen en/of glow-in-the-dark sticks. Ga naar buiten, zet wat muziek op (denk aan de buren) en leef je uit! En als je het koud hebt? Gewoon harder dansen!

11. Lezen in het donker

Zet buiten een tent neer of maak een afdakje waar je droog kan zitten. Hang wat (kerst) lampjes op en verzamelen wat dekens,  slaapzakken, kussens en zaklampen. Haal je favoriete boek of tijdschrift op, ga naar buiten en nestel je heerlijk onder een deken om te genieten van wat leestijd in de frisse lucht.

12. Vuurtje stoken

Maak een kampvuur en breng samen tijd door rondom het vuur en vertel elkaar verhalen, maak muziek en zing. Misschien kun je zelfs wel wat marshmallows roosteren of s’mores maken.

12 buitenactiviteiten voor in het donker

Zonder ouders buitenspelen in het donker

Soms willen kinderen ook gewoon even alleen buitenspelen in het donker. Dit klinkt misschien een beetje spanend, dat begrijp ik. Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je het beter onder controle hebt.

  • Houd rekening met de leeftijd van je kind. Zodra je kind oud genoeg is om regels te begrijpen en onthouden, eenvoudige veiligheidsinstructies te volgen (bv. niet de straat oversteken) en hun koppie erbij kunnen houden, zijn ze er waarschijnlijk klaar voor.
  • Voor kleine kinderen is een omheinde tuin uiteraard een stuk veiliger dan de speeltuin verderop in de straat. Als je kind in de tuin gaat spelen, laat ze dan van tevoren hun speelgoed opruimen zodat ze niet over dingen struikelen.
  • Als je geen omheinde tuin hebt, geef dan specifieke visuele grenzen aan, zoals bomen, struiken of huislijnen. Toen mijn kinderen een stuk jonger waren, was de afspraak: je mag tot aan de lantaarnpaal en de grote boom. Ze wisten dan precies wat de grens was. Deze vastgestelde grenzen geven hen de vrijheid om te bewegen, maar houden ze ook veilig.
  • Het maakt het een stuk makkelijker als er meer dan één kind buiten speelt. Dit kunnen broers of zussen zijn die oud genoeg zijn om een oogje in het zeil te houden.
  • Is je kind nog heel jong en speelt hij in de tuin, laat dan een buitenlamp aan. Zo kan je het zelf ook beter in de gaten houden.
  • Voor oudere kinderen geldt: bespreek waar ze naartoe mogen (definieer grenzen), bepaald wanneer ze thuis moeten zijn, stimuleer hen om zo af toe hun gezicht even te laten zien (inchecken).
  • Maar beter nog; doe zelf mee!

 

Ontdek en ervaar het buitenleven op een nieuwe manier!

 

Op zoek naar andere ideeën voor buitenactiviteiten? Probeer deze artikelen: