Gastblogger Douwe weet alles over geocaching. Als fervent geocacher schreef hij hier een blog over. 

 

Wil je op zondagmiddag eens wat anders dan het gebruikelijke wandelingetje? Wat meer avontuur en een doel om lekker naar buiten te gaan? Dan is “geocachen” misschien iets voor jou!

 

Wat is geocachen?

Bij dit “schatzoeken met GPS” ga je op zoek naar een doosje (naar de cache, spreek uit: “kesj”) dat ergens buiten is verstopt. De GPS op je smartphone wijst je naar de plek waar je moet zijn en dan maar zoeken! De “schat” kan groot of juist heel klein zijn en is meestal goed gecamoufleerd. Soms zie je hem direct maar vaak is het een kwestie van goed zoeken. En als dan iemand “hebbes” roept, dan schrijf je je naam in het logboekje. Soms zitten er ook leuke dingen in voor kinderen die je kunt ruilen.

Geocaches zijn overal verstopt, ook bij jou in de buurt. Zonder dat je het weet, passeer je op weg naar school of naar je werk er vast wel enkele. Op de website geocaching.com zie je waar alle caches zitten, lees je de beschrijving en wat je moet doen om de cache te bemachtigen. Als je hem dan hebt gevonden, log je je vondst op de website en kun je een verhaaltje schrijven over je belevenissen bij het zoeken naar de cache.

 

Welke soorten geocaches zijn er?

Er zijn diverse soorten caches met elk hun eigen uitdaging.

“Tradi”. Met dit type cache is het geocachen in 2010 begonnen. De GPS-coördinaten van de cache zijn gegeven en nu is het “alleen nog maar” zoeken naar het kokertje of doos(je). Dat kan simpel achter een boom zijn gemonteerd, maar ook zo moeilijk zijn verstopt dat je het bijna niet kunt vinden.

“Multi”. Het vinden van de cache bestaat uit meerdere stappen. Je legt een route af en bij elke stap verzamel je informatie om het eindcoördinaat van de cache te bepalen. Het leuke is dat een multi vaak over een bepaald onderwerp gaat. Zo kan het zijn dat je een natuurwandeling maakt langs allemaal vennetjes of van alles leert over een bepaalde streek of plaats.

“Mysterie”. Het is altijd even de vraag wat hier moet gebeuren om de cache te bemachtigen. Hij ligt in ieder geval niet op de coördinaten die op de cachepagina zijn gegeven. Vaak moet je eerst een puzzel oplossen, thuis aan de keukentafel of achter de PC. Dat kan van alles zijn: een digitale legpuzzel maken, codes ontcijferen, vragen over een bepaald onderwerp beantwoorden; je kunt het zo gek niet bedenken. De oplossing geeft je het coördinaat van de cache, dan kun je op pad om hem te zoeken.

 

We gaan op pad!

Om te kunnen geocachen heb je een account nodig bij geocaching.com. Deze is eenvoudig aan te maken, je hoeft alleen een nickname en wachtwoord te bedenken. Het gratis basisaccount heeft beperkingen, maar is prima om kennis te maken met het geocachen.

Nu gaat het avontuur beginnen en kun je een leuke geocache uitzoeken voor v. aanstaande zondagmiddag. Let daarbij even op het aantal sterren van Moeilijkheid en Terrein. Beperk je in het begin tot Moeilijkheid 2.0. Terrein 3.0 kan al een fikse wandeling of andere fysieke uitdaging betekenen.

De cachebeschrijving (listing) kun je printen en vervolgens op je telefoon de coördinaten ingeven in Google Maps. Handiger is het om een geocache app te gebruiken, bv. de officiële app “geocaching” van Groundspeak. De app “c:geo” voor Android toestellen is ook fijn in gebruik. Neem bij multies in het begin altijd even de uitgeprinte listing mee. Soms moet je speciale technieken gebruiken, zoals woordwaarde bepalen of stapeltellen. Lees meer hierover op geocachen.nl

Als je in de buurt van de cache bent, zoek hem dan altijd zo onopvallend mogelijk. Jij bent immers ingewijd in de geheimen van het geocachen en het is niet de bedoeling dat “dreuzels” (niet-ingewijden) de cache ontdekken en deze al dan niet opzettelijk kapot maken. Soms moet je goed zoeken, maar als het verlossende “hebbes” heeft geklonken, kun je de schat bewonderen en je naam in het logboekje schrijven. Thuisgekomen ga je je vondst loggen op de geocaching website. De CO (cache eigenaar) is altijd erg blij met een leuk logverhaaltje, natuurlijk zonder verstop-details te verklappen zodat het voor anderen ook nog een uitdaging blijft.

 

Geocache etiquette

· Graven, woelen, prikken is niet nodig voor het vinden van een cache. Doe dit niet.

· Verstop de cache weer precies zoals je hem hebt gevonden en laat alles netjes achter.

· Ga onopvallend te werk, geef dreuzels geen kans.

· Een geocacher gaat zorgvuldig om met de omgeving en de natuur.

Succes en vooral veel plezier! Met geocachen ga je avonturen beleven en plekken bezoeken waarvan je het bestaan niet eens kende.

 

Informatie

Meer weten over geocachen? Op de volgende websites vind je veel nuttige informatie www.geocaching.com en Geocachen.

Ook kun je contact opnemen met de ervaren (èn degene die dit gastblog heeft geschreven) – mij welbekende geocacher – DaueB. Je vindt hem via “een andere speler zoeken” op de geocaching.com website en stuur hem een bericht. DaueB vindt het erg leuk om beginnende geocachers op weg te helpen.

Happy Caching!