Nathalie heeft de primeur; het allereerste interview op mijn blog! Nathalie kampeert regelmatig met haar gezin in een Volkswagen bus, zelfs in de winter. In dit interview vertelt ze er alles over.

 

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Nathalie den Besten en ik ben 21 jaar samen met Marco. Met onze twee 2 kinderen wonen we in de kop van Overijssel. Ik ben opgeleid als leerkracht, maar ik ben nooit werkzaam geweest in het onderwijs. Sinds 4 jaar werk ik als gezinsfotograaf (www.inbeeldbijnathalie.nl), waarin ik mijn liefde voor kinderen mooi in beeld kan brengen. Ik ben dol op de natuur, creatief, positief en enthousiast.

Wat heeft je ertoe aangezet om te gaan kamperen in een Volkswagen bus?

Totdat ik Marco leerde kennen had ik nog nooit gekampeerd. We gingen samen voor het eerst kamperen in een tentje op Texel. Dit hebben we jaren gedaan. Op een dag zag Marco een oude en verlaten Coca Cola bus – Volkswagen T3 – staan. Hij heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft aan de eigenaar gevraagd of hij deze wilde verkopen. Dat bleek het geval! De motor was kapot, dus kon Marco deze voor een leuk prijsje kopen. In eerste instantie hadden we niet de intentie om er een kampeerbusje van te maken. Maar toen we er wegenbelasting voor moesten gaan betalen, omdat hij ineens vanaf dat moment onder het oldtimertarief viel, hebben we hem omgebouwd tot kamper toen onze oudste net geboren was. Er zijn vier slaapplaatsen, maar onze kinderen slapen inmiddels in een tent.

 

Wat vind je zo leuk aan kamperen?

Ik vind het fijn om echt even weg te zijn; buiten te zijn. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. We nemen bewust geen schermpjes e.d. mee. Tijdens het kamperen talen de kinderen er ook niet naar. In het begin is het even wennen, maar na een poosje zijn de kinderen buiten aan het spelen opzoek naar takken, kikkers e.d. Ze zijn de hele dag aan het ontdekken, helemaal als we naar een natuurcamping gaan. Ook maken de kinderen snel vrienden en doen ze spelletjes met elkaar.

 

Hoe gaan jullie om met de (nodige) kou tijdens het winterkamperen?

We nemen een kampeerplek met stroom, gebruiken wollen dekens en zorgen voor goede, warme kleding, sokken en schoenen. Ook een schapenvacht helpt bij het warm blijven. Voor ‘s nachts hebben we een kachel in de bus. Ook helpt een speciaal matje onder het luchtbed tegen de kou. Het allerbelangrijkste is om warm in bed te stappen.

 

Wat is je favoriete bestemming?

Eigenlijk maakt het niet uit waar we naar toe gaan, als er maar mooie natuur en water is! Texel is wel een favoriet. Deze zomer gaan we naar Noorwegen. Dit stond al 2 jaar op de planning. Ik houd van ruige natuur en mooie steden. We maken vaak een combinatie van cultuur en natuur.

 

Hoe ervaren je kinderen het kamperen?

De kinderen zouden ieder weekend wel willen gaan. Zondag is onze familiedag, we toeren dan vaak met de bus. Dit voelt ook als vakantie. We zijn even weg en brengen tijd door met elkaar als gezin.

Een aantal zomers geleden hebben we 6 weken door Europa gereisd. Het avontuur zit hem in dat je nooit weet wat je tegenkomt onderweg en op de volgende camping. De kinderen pasten zich snel aan en waren vlug gesetteld op elke plek waar we kwamen. Dit heeft ons als ouders ook ontspanning gegeven.

 

Zijn er momenten dat je echt even uit je comfortzone moet gaan?

Jazeker, als we op een camping komen en ik zie bijvoorbeeld dat we veel minder ruimte hebben dan ik had verwacht. Het veel te dicht op de andere campinggasten zitten, te hokkerige plekken, vieze toiletten, een te commerciële, gestructureerde en strakke camping zijn aspecten waar ik niet blij van word. De sfeer is erg belangrijk. Mede kampeerders hebben ook veel invloed op jouw kampeergeluk.

 

Hoe zorg je ervoor dat je dit toch lukt?

Als het echt niet goed voelt, gaan we weg. Soms is het ook mogelijk om een andere plek op de camping te zoeken die meer bij ons past. Af en toe moeten we ook even de te tijd nemen om te acclimatiseren. Door je te omringen met je eigen spullen lukt dit over het algemeen goed.

Is er ook iets wat je minder leuk vindt?

Als het heel hard regent is het wel even afzien. Je zit dan zo dicht op elkaar. Dat is prima voor eventjes, maar als dit voor een langere tijd is, wordt niemand daar vrolijk van.

 

Wat was het meest toffe kampeermoment?

De mooiste plek waar wij zijn geweest is aan de Wolfgang See in Oostenrijk. Vanaf de camping kon je zo het meer in. Het meer was heel helder en je kon een eind naar beneden kijken. De omgeving was prachtig met mooie bergen en veel fruitbomen. Het was daar wel toeristisch.

De 6 weken met z’n vieren door Europa trekken was ook geweldig. Het reizen met elkaar, de diversiteit van het landschap, heel veel water en prachtige natuur was geweldig. Door de enorme warmte hebben we weinig culturele dingen gedaan. We zijn door Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Kroatië, Italië en Frankrijk getrokken.

 

Heb je nog dromen m.b.t. tot kamperen in een Volkswagen busje?

Reizen naar Noorwegen is een droom die deze zomer gaat uitkomen.

 

Heb je nog tips voor mensen die dit willen gaan doen?

  • Zorg dat je nadenkt over de spullen die je wil meenemen. Je hebt beperkt ruimte. Wij nemen kleding voor 1 week mee en wassen dan op een camping. Het is handig om vanaf de camping waar je bent de volgende camping vooruit te boeken als je langere reis doet. Op deze manier kan je relaxter rijden en hoef je je niet druk te maken of er wel een plek beschikbaar is. Niets is zo vervelend om aan het einde van de dag – met je kinderen – van de ene naar de andere camping te rijden omdat steeds alles vol zit.
  • Begin met genieten vanaf het moment dat je instapt. Het rijden zelf moet ook als vakantie voelen.
  • Voor de kinderen hebben we een MP4 speler met muziek en luisterverhalen. Deze kunnen ze gebruiken tijdens het rijden. Ook doen we onderweg spelletjes, bv. autobingo; wie het eerst 5 rode auto’s spot.
  • Toen de kinderen kleiner waren, hadden we een grabbelton met kleine cadeautjes van €1,-. Als ze zich een uur goed hadden gedragen, mochten ze iets uit de grabbelton halen.
  • Probeer te reizen in het tempo van de kinderen. Stop een aantal keer onderweg om iets te eten en drinken, laat ze lekker spelen of doe een balspel.

 

Ik hoop dat het verhaal van Nathalie je geïnspireerd heeft. Mij in ieder geval wel!

Droom jij ook van het reizen of leven in een camper?