Het nemen van een koele douche klinkt voor velen niet echt aantrekkelijk. Toch wordt er beweerd dat koud douchen zowel lichamelijke en geestelijke voordelen heeft. Ik heb de 7 voordelen van koud douchen voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat die je van gedachten zullen doen veranderen.

 

7 voordelen van koud douchen:

#1 Sterker immuunsysteem

In 2016 is er in Nederland een onderzoek gedaan naar het effect van koud douchen. Een groep van 3000+ vrijwilligers werden in vier groepen verdeeld; een groep douchte elke dag warm en de andere drie groepen douchten – respectievelijk – elke dag 30, 60 of 90 seconden koud. Zij moesten dit 30 dagen lang volhouden. Het resultaat was dat mensen die 30 seconden of meer koud douchten een lager ziekteverzuim – van wel 29% – hadden. Deze mensen waren korter en minder vaak ziek dan de mensen die een warme douche namen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een koude douche het aantal witte bloedcellen verhoogd. Witte bloedcellen beschermen je lichaam tegen ziektes. Onderzoekers geloven dat dit proces verband heeft met een verhoogde stofwisseling, die de immuunrespons stimuleert.

Het effect van koud douchen treedt pas op na 30 dagen. Even doorbijten dus!

#2 Vermindert depressie

Een koude douche activeert het sympathisch zenuwstelsel – deel van het zenuwstelsel dat alle processen stimuleert die met lichamelijke activiteit te maken hebben (sporten, noodsituaties; vluchten/vechten) – en verhoogd de beschikbaarheid van o.a. noradrenaline en endorfine. Dit zorgt ervoor dat mensen minder stress en/of depressieve klachten ervaren na koud douchen.

#3 Verbetert spierherstel

Je ziet vast wel eens op tv dat veel sporters na een wedstrijd gelijk in een koud bad of onder een koude douche gaan staan. Koud water stimuleert je bloedcirculatie. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat het bloed beter wordt aan-, en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, waardoor de koude temperaturen de warmte-inspanning snel kunnen verlichten en ontstekingen kunnen verminderen. Dit zal zorgen voor minder spierpijn.

#4 Verbetert de bloedcirculatie

Als je lichaam aan koud water wordt blootgesteld, zorgt dit voor een verminderde bloedtoevoer in je huid. Als je dan de koude kraan uitzet, moet je lichaam zichzelf weer opwarmen, wat weer zorgt voor een toename van bloedtoevoer in je huid. Onderzoekers denken dat dit resulteert in een verbeterde bloedcirculatie.

Dus heb je last van koude voeten en handen? Of juist van overmatig zweten? Misschien kan koud douchen hierbij helpen.

#5 Geeft een energieboost

Koude douches creëren een gevoel van verkwikking en alertheid. Dit kan zorgen voor voor een positief humeur – er komt adrenaline en endorfine vrij – en geeft je een energieboost. Dit kan iemand ertoe aanzetten om meer fysiek actief te zijn.

Het koud afdouchen helpt het gevoel van vermoeidheid te verminderen. Er zijn mensen die koud douchen vergelijken met een runnershigh. Het geeft je dus een instant energieboost en maakt je gelijk wakker in de ochtend. Geen kopjes koffie meer nodig dus!

#6 Maakt je meer aantrekkelijk

Echt waar! In tegenstelling tot warm douchen zorgt een koude douche niet voor uitdroging van de talgklieren – die de huid beschermt tegen uitdroging. Koud water sluit de poriën en de haarschubben. Dit vergroot de kans dat je huid en haar na verloop van tijd sterker en gezonder wordt.

#7 Hogere ververbranding

Ons lichaam bestaat uit twee soorten vetweefsels: wit en bruin vet. Wit vet – het ongezonde vet – is wat we opslaan als we meer calorieën naar binnen werken dan we verbranden. Dit vet zorgt voor de zogenaamde, over-het-algemeen-niet-gewenste zwembandjes, de bierbuik en vet rondom de organen.

Bruin vet daarentegen is een “gezonde” vet omdat deze suikers en vetten worden omzet in warmte. Bruinvet wordt actief bij kou. Koud douchen kan dus zeker bijdragen aan de aanmaak van bruinvet, maar ook minder warme kleding aantrekken en de thermostaat een paar graden naar beneden zetten kan hier zeker ook bij helpen.

 

Conclusie

Alleen een flinke draai aan de koude kraan zorgt al voor vele gezondheidsvoordelen. Het versterkt niet alleen je levenskwaliteit, maar het zorgt ook nog eens om geld te besparen en het is beter voor het milieu. Wat wil je nog meer?

 

Tips

Ben je klaar voor een koude douche? Hier volgen een aantal tips om koud douchen een leuk en makkelijk onderdeel van je dag te maken:

  1. Begin met een normale, warme douche en zet de kraam steeds een beetje kouder.
  2. Neem een normale – warme – douche, maar eindig koud voor een 1 tot 1,5 minuten.
  3. Ga gelijk cold turkey en start met een koude douche. De eerste 10 seconden zullen even pittig zijn, maar houdt in gedachten dat je je naderhand geweldig voelt en dat je daar de rest van de dag de vruchten van plukt.
  4. Bouw het langzaam op. Ben je niet gewend om koud te douchen, begin dan eens met 5 of 10 seconden en breidt dit elke dag een beetje uit. Je kunt ook beginnen met eerst je voeten en benen. Ben je hieraan gewend, dan kan ook de rest van je lichaam onder de koude straal.

 

Ben je na het lezen van dit stuk nog steeds gemotiveerd om koud douchen te proberen? Je hebt nog tot eind januari om mee te doen aan de koud water challenge van de maand januari. Deel je foto op Instagram, tag mij en ik zal je foto uitlichten in mijn stories!

 

A cold shower a day, keeps the docter away!

~Wim Hof ~