In sommige delen van Nederland zijn de scholen weer begonnen, maar de rest van Nederland heeft nog even vakantie. Ben je op zoek naar activiteiten om ervoor te zorgen dat je kinderen zich de laatste paar weken van de zomervakantie nog kunnen vermaken, zonder dat het je elke dag bakken met geld kost? Met deze 50+ gratis buitenactiviteiten voor de zomervakantie weet je zeker dat je kinderen zich zullen vermaken en ook nog eens mooie herinneringen maken.  

 

“Alles” kost geld 

Voor veel mensen ligt er veel druk om geld uit te geven om de zomervakantie van de kinderen tot een succes te maken. En laten we eerlijk zijn, tegenwoordig wordt er ook steeds meer gevraagd voor verschillende activiteiten. De realiteit is dat de meesten van ons niet elke dag veel geld kunnen èn willen uitgeven. Toch zijn er manieren om toch van de vakantie te genieten zonder geld uit te geven.

Als je terug denkt aan je eigen jeugd, realiseer je je waarschijnlijk dat het vaak de simpele dingen zijn die je het meeste plezier hebben gegeven. Een aantal herinneringen waar ik met een grote glimlach aan terugdenkt, zijn gewoon ‘parfum’ maken van rozenblaadjes, hutten bouwen, in bomen klimmen, “elastieken” en buiten spelletjes spelen met mijn buurmeisjes. Dus hoe heerlijk het ook klinkt om herinneringen op te halen van grote (en vaak dure) activiteiten zoals vakantie(s) of een pretpark bezoeken, er zijn tal van andere activiteiten die je bij jouw kinderen inspireren om naar buiten te gaan. Deze momenten zullen, net zo goed, prachtige herinneringen creëren. En een fijne bijkomstigheid: het brengt jouw budget in evenwicht met de dagen waarin je wel grote uitgaven hebt gedaan. 

 

~  The best things in life are free!  ~ 

 

Tevens kunnen deze buitenactiviteiten je helpen bij een andere grote uitdaging, namelijk het vinden van een manier om te concurrentie aan te gaan met de technologie van tegenwoordig; het krijgen van onmiddellijke voldoening van het gamen, kijken naar YouTube of – voor oudere kinderen – eindeloos scrollen door sociale media zoals TikTok.

 

50+ gratis buitenactiviteiten voor de zomervakantie

Gebruik deze lijst met leuke en gratis buitenactiviteiten om jouw kinderen aan te moedigen om het meeste uit de zomerdagen te halen door buiten plezier te hebben.

  1. Bouw een zandkasteel. Doe eventueel een wedstrijd wie het grootste, origineelste, gekste, hoogste of mooiste zandkasteel heeft gemaakt. 
  2. Ga naar een pluktuin. Pluk bloemen of fruit. Van het fruit kan je samen jam of taart maken. 
  3. Ga picknicken in het park. Bespreek wat jullie mee zouden willen nemen (natuurlijk ook gezonde dingen!) en doe samen de boodschappen. Daarna bereid je de picknick voor. Vergeet niet om drinken, een kleed en eventueel een bal, tekenspullen of een spelletje mee te nemen. 
  4. Sta vroeg op en bekijk de zonsopkomst of blijf op en bekijk de zonsondergang. 

5. Ga opzoek naar waterdiertjes met een schepnet (en evt. een emmer). Neem een zoekkaart of deze minigids over waterdieren mee.

6. Maak een fietstochtje. Je kan van te voren een route uitstippelen, maar ook op de bonnefooi gaan en zien waar je terecht uitkomt. Je kunt ook een “opdracht” bedenken, zoals het ontdekken van nieuwe weggetjes of zo veel mogelijk speeltuinen bezoeken. Vergeet niet om drinken (en eten) voor onderweg mee te nemen! 

7. Ga zwemmen in een meertje. Als het heel warm wordt, kun je er voor kiezen om ‘s ochtends vroeg al te gaan. Het is dan meestal niet zo druk en je bent de ergste hitte voor. 

8. Zoek alle leuke (èn gratis) buitenactiviteiten binnen een uur rijden van je woonplaats op en kies er eentje van. De rest bewaar je voor een andere keer. 

9. Ga vogels spotten in het bos of bezoek een vogelkijkhut.

10. Maak – of laat jouw kinderen – een speurtocht.

11. Maak een insectenhotel voor in de tuin.

12. Ga naar het bos (of park) en klim in bomen. In welke boom kom je het makkelijkste, wat is een lastige boom om in te klimmen? Hoe kan dat? Heb je speciale technieken ontdekt die je met elkaar kan delen waardoor je de ander kan helpen? 

13.Doe een geocache. In dit artikel kun je meer over lezen over wat geocachen is en waar je geocaches kunt vinden.

14. Kampeer in eigen tuin. 

15. Maak een kampvuur en rooster marshmallows. Je kunt ook smores maken. Dit heb je ervoor nodig: biscuitjes, dunne plak chocola en marshmallows. Je pakt een biscuitje, legt daar een plakje chocola op, dan de geroosterde marshmallow en dek de smore af met nog een biscuitje. Yammm! 

marshmallows roosteren

16. Ontdek je eigen stad of dorp. Soms kun je een rondwandeling maken (evt. o.l.v. een gids), maar het leukste is om zelf te ontdekken. Soms moet je van tevoren wel even wat informatie inwinnen (bv. wat is er te zien, waar is dat en welk verhaal hoort erbij). Maak onderweg (gekke) foto’s van de (bijzondere) dingen die je tegen bent gekomen.

17. Ga opzoek naar insecten en onderzoek deze met een vergrootglas. 

18. Leer om te hoelahoepen. Hoe vaak lukt het jou om de hoelahoep rond te laten gaan? Kun je ook hoelahoepen op een andere plek dan je middel?

19. Ga op microavontuur. Hier kun je vinden wat microavontuur is. 

20. Speel een potje frisbee. Tegenwoordig kun je in veel parken speciale frisbee doelen vinden die je hierbij kan gebruiken. 

21. Neem je tekenspullen en een kleedje mee. Zoek een mooie plek waar jij kunt tekenen. Je kunt zo maar iets tekenen, maar je kunt ook iets uit de natuur natekenen.

22. Ga op je rug liggen en kijk naar de wolken. Welke figuren, dieren of voorwerpen zie jij?

23. Ga stoepkrijten. De kinderen kunnen zelf iets bedenken of je kunt ze een opdracht geven. Ze kunnen met stoepkrijt ook een parcours voor elkaar maken. 

24. Speel spelletjes in het bos of park. 

25. Ga samen tuinieren. Dit kan onkruid trekken zijn, maar samen zaadjes planten en verzorgen. 

26. Zoek stenen die je kan verven (happy stones) en verstop deze in de buurt. 

27. Sterrenkijk avond. Ga sterren kijken. Maak er iets leuks van door een kleed en evt. dekens en kussens neer te leggen. Natuurlijk hoort daar ook iets te drinken en wat lekkers bij. 

28.Ga samen (magneet)vissen. 

29. Bezoek een skatepark in de buurt.

skatepark Steenwijk

30. Maak schaduw poppetjes met je handen of met andere materialen zoals bladeren, takjes, bloemen. Je kan ook figuren uit papier knippen en deze gebruiken.

31. Organiseer een buitendisco voor je gezin of voor vriendjes en vriendinnetjes.

32. Ga schelpen zoeken op het strand. Leg de mooiste schelpen op de vensterbank of knutsel ermee.

33. Leer om touwtje te springen. Hoe vaak kun jij achter elkaar springen? Kun je ook achteruit springen, op een been of een andere manier verzinnen om touwtje te springen? Doe een wedstrijd wie het vaakst of het langst kan springen. 

34. Maak een hut. Dat kan in een bos of park, maar ook heel goed in je achtertuin. Misschien kan je er wel in blijven slapen of in eten? 

35. Ga vliegeren. 

36. Maak je eigen obstakel run in het bos, park of in je eigen tuin. 

37. Doe een waterballon gevecht. Hier vind je nog meer spelletjes met water. 

38. Ga stenen keilen/ketsen over het water. Hoe vaak springt de steen bij jou over het water?

39. Organiseer bv. een voetbalwedstrijd met vrienden. 

40. Ga bellenblazen. Je kunt zelf bellenblaas maken of een fles kopen in de winkel.  

41. Bouw van takjes e.d. een bootje en laat deze dan varen.

bootjes maken

42. Maak een mandala van de natuurlijke materialen. 

43. Rijg kettinkjes en armbandjes van madeliefjes.

44. Maak je eigen band. Maak muziek met je eigen materialen; pannen, deksels, stokken. 

45. Geef je fiets of de auto een wasbeurt. 

46. Organiseer een spelletjesavond buiten.

47. Maak je eigen feeëntuin. Creëer met stokjes, steentjes, dennenappels, mos en andere gevonden natuurlijke materialen een feeëntuin of dorpje. Met wat glitter of doorzichtige steentjes maak je het extra magisch. Heb je geen tuin, dan kan je ook naar een park of bos gaan. Is dit geen optie, dan kan je ook in een bak de feeën tuin tot leven laten komen. 

48. Maak van takjes met een zakmes poppetjes.

kaboutertjes

49. Ga plandelen (of ploggen). Dit is wandelen en tegelijkertijd afval (plastic) opruimen. Neem een vuilniszak mee tijdens je wandeling en gooi daar al het gevonden afval in. Plogging is joggen en zwerfafval opruimen. Zo ben je in beweging en je helpt de natuur ook nog eens een handje. 

50. Pluk mooie bloemen en doe deze in een bloemenpers. Daarna kan je ermee knutselen of ze in een lijstje stoppen. 

51. Doe een regenboog wandeling. Tijdens deze wandeling gaan de kinderen opzoek naar alle kleuren van de regenboog. Schrijf op wat je in welke kleur hebt gezien of maak er een foto van. 

52. Ga naar een grote speeltuin in de buurt of zoek een speelnatuur van OERRR op. 

53. Loop een blotevoetenpad. 

 

blotevoetenpad Opende

Tip:

Ervaring leert dat – bij de een deel van bovengenoemde activiteiten – iets te eten een drinken echt een must is. Hoe ouder de kinderen hoe meer er in die buiken moet om het gezellig te houden. Want hongerige (en dan vaak chagrijnige) kinderen kunnen je – goedbedoelde – activiteit maken of breken. Heel veel plezier! 

 

Wat staat er op jouw buiten-speel-lijst? 

 

 

 

Een aantal links op deze pagina zijn affiliate links. Dit betekent dat als jij wat via de link in mijn blog bestelt, ik een deel van de opbrengst krijg uitbetaald van de verkoper. Dit kost jou niets extra, maar je help mij ermee deze website in de lucht te houden.