Wormen zijn een van de meest fascinerende, glibberige en gekke beestjes die je zo maar in je achtertuin kan vinden. Op een bepaald moment zal jouw kind er eentje tegenkomen. Ben jij bang dat ze met afgrijzen naar deze interessante beestjes kijken en er niets van willen weten? In dit artikel kun je meer lezen over hoe gemakkelijk wormen te vinden zijn, wat je allemaal kan doen om meer te leren over wormen en dat ze enorm positief zijn voor de gezondheid van de bodem en planten. 

 

Manieren om wormen te verkennen met kinderen

Dat magische moment waarop een kind voor het eerst een worm vindt, vergeet je niet snel. Misschien gilde je kind en rende weg. Als jouw kinderen maar enigszins op de mijne lijken, zullen ze opgewonden en blij zijn als ze wormen vinden. En ook al zijn ze in het begin niet enthousiast, wees niet bang. Het verkennen van wormen gaat niet alleen over het graven naar wormen en ze aanraken. Je kunt zelfs alles over wormen leren zonder er ooit een aan te raken. Dus oude kleding aan. Laten we op wormenjacht gaan!

 

Waar zijn wormen te vinden? 

Als je op wormenjacht gaat, is een van de allereerste dingen die je moet weten waar je deze “glibberige” beestjes kan vinden. Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar met een beetje doorzettingsvermogen en informatie over waar je moet zoeken, is de kans groot dat je er een aantal zal vinden. En je weet het, de aanhouder wint. Niet te snel opgeven dus! 

Graaf in de (natte) aarde

Natte aarde is een van de beste plekken om met kinderen op zoek te gaan naar wormen. Kinderen vinden het niet alleen leuk om in de aarde te graven, maar ze vinden ook sneller wormen als de aarde nat is. Het graven in de buurt van waterkranen of onder regengoten geeft een grote kans op het vinden van regenwormen. Deze gebieden zijn meestal wat natter dan de rest van de tuin en zijn een prima startpunt.

Andere plekken om te graven met een grote kans op succes zijn in een tuin of bij een groen grasveld. Deze gebieden worden meestal vaak bewaterd en vormen dus geweldige huizen voor wormen.

Kijk onder grote stenen

Als je ooit grote stenen hebt omgedraaid, weet je dat dit een plek is voor alle beestjes die van “viezigheid” houden. Onder grote stenen is een geweldige plek om met kinderen naar wormen te zoeken. Naast wormen leven er waarschijnlijk tal van andere kleine beestjes die de moeite waard zijn om te bekijken en over te leren. 

Beschermtips voor wormen

Wormen ontdekken met kinderen is een leuke en gemakkelijke activiteit. Er is weinig tot geen voorbereiding nodig . Zoals met elk levend beestje, is het belangrijk om te weten hoe je wormen veilig kunt verkennen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk met de wormen omgaat.

  • Zorg ervoor dat alle wormen die je vangt, na ongeveer 30 minuten ontdekken weer in het wild worden vrijgelaten. Als je nog meer activiteiten wil doen of je hebt wat meer tijd nodig, probeer dan wat nieuwe wormen te vinden.
  • Wormen zijn erg gevoelig. Raak ze niet te veel aan en wees altijd voorzichtig met ze.
  • Houd de plek waar je de wormen onderzoekt vochtig: gebruik een vochtige doek of keukenpapier om uw wormen op te leggen als je ze uit de grond haalt.
  • Houd de wormen in de schaduw. Zorg ervoor dat je de wormen in de schaduw bekijkt, uit direct zonlicht.
  • Besproei de wormen vaak met een plantenspuit. Besproei de wormen vaak om ervoor te zorgen dat hun lichaam vochtig blijft.

Wormfeitjes voor kinderen

Als je met kinderen wormen gaat ontdekken, zullen ze nieuwsgierig zijn en je allerlei vragen gaan stellen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben niet volledig op de hoogte van alle wormfeiten! Dus ik heb het e.e.a. uitgezocht en de volgende lijst met wormfeitjes gemaakt. 

  • In Nederland zijn er 25 verschillende soorten regenwormen bekend. Wereldwijd zijn dit er 670. 
  • Regenwormen eten vooral plantenresten, maar ze zijn ook niet vies van schimmels, zaden, bacteriën en resten van allerlei dieren. Daarentegen houden egels, dassen, mollen en sommige vogels juist van regenwormen.
  • Regenwormen hebben geen weerstand tegen de ultraviolette straling van de zon, dus daglicht kan dodelijk voor ze zijn.
  • Percolaat is het vocht wat vrij komt bij composteren (ook wel wormenthee of natuurlijke Pokon genoemd) en verbetert de gezondheid van de bodem.
  • Een regenworm kan het uiteinde van zijn lichaam verliezen en opnieuw laten groeien, maar de worm gaat dood als hij in tweeën wordt gesneden.
  • Regenwormen eten veel! Ze kunnen elke dag ongeveer ½ tot 1 keer hun lichaamsgewicht eten.
  • In Nederland kunnen regenwormen zo’n 30 cm lang worden. De langste soort woont in Australië en kan wel 4 m lang worden. 
  • Wormen hebben vocht nodig om te leven, dus als hun huid uitdroogt, gaan ze dood. Wormen kunnen niet zwemmen, dus te veel vocht is ook niet goed. 
  • Babywormen komen uit een cocon die zon 2 a 3 mm groot is. Dat is kleiner dan een rijstkorrel.

Worm experimenten

Als jouw kind nieuwsgierig is naar wormen, dan kan je deze twee eenvoudige worm experimenten met je kind gaan doen.

Vochtig of droog?

Dit is een simpele activiteit waarvoor je minimaal 1 regenworm, keukenrol of modder voor nodig hebt. Maak een natte kant en een droge kant met aarde/modder of keukenpapier. Plaats vervolgens het lichaam van de worm half aan de natte kant en half aan de droge kant. Bekijk naar welke kant de regenworm toe gaat. Geeft de worm voorkeur aan de vochtige kant of de droge kant?

Licht of donker?

Dit eenvoudige experiment wat erg lijkt op het eerste, alleen deze keer test je of de worm de voorkeur heeft voor licht of donker. Om dit experiment te kunnen uitvoeren, moet je een omgeving creëren met een donkere kant en een lichte kant. Je neemt een bord met daarop vochtige keukenrol waar je in het midden de worm op legt. Vervolgens dek je de helft van het bord af met een doek. Welke kant gaat de worm op? Waarom denk je dat ze die kant op zijn gegaan? Houdt de worm van licht of donker?

Geluid?

Bij het derde experiment gaan we kijken of een worm naar geluid toegaat of zich juist verwijderd van het geluid. Plaats op een vocht stuk keukenrol een regenworm. Tik met een potlood naast de worm op het keukenpapier. Wat doet de worm? Komt hij naar het geluid toe of kruipt hij juist weg? Waarom zou dit zijn? 

Wormactiviteiten voor kinderen

Als je je wormavonturen wilt uitbreiden en nog meer wil leren over regenwormen, dan zijn hier enkele eenvoudige en leuke wormactiviteiten voor kinderen.

1. Meten van de wormen

Als je op wormenjacht gaat, neem dan een liniaal mee. Kinderen vinden het heerlijk om dingen te meten, ook al begrijpen ze het concept nog niet. En voor de oudere kinderen: laat ze elke worm meten, de meting opschrijven en de bevindingen vergelijken. Met deze eenvoudige activiteit heb ineens “stiekem” een rekenles gedaan. 

2. Een wormenhotel maken

Als je het verkennen van wormen naar een hoger niveau wilt tillen, overweeg dan om een ​​wormhotel te maken. Dit is een vrij eenvoudig project en je kind zal er zeker van genieten om te zien hoe snel ze door de etensresten heen eten. De aflevering “Hoe maak je een wormenhotel” van het klokhuis laat op een leuke manier zien hoe je zelf een wormenhotel kunt maken. Mocht je dit niet zien zitten, dan kun je ook een kant en klaar wormenhotel kopen. Wij kochten een aantal jaar geleden de “starterskit” van Ewoodz

3. Schilderen met wormen

Schilderen met wormen? Nee, natuurlijk niet met echte wormen. Dat is zielig. Maar schilderen met een voorwerp die door kunnen gaan voor worm is een simpele activiteit waarvoor je alleen maar verf, touw (of garen of spaghetti of iets anders dat je maar kunt bedenken dat wiebelig en wormachtig is) en papier nodig hebt.

Nadat je de benodigdheden hebt verzameld, doop je het touw gewoon in de verf en laat je je kind zijn  eigen manier vinden om het touw als penseel te gebruiken. Het resultaat van het wormen schilderij heeft te maken met de manier waarop hij heeft gekozen om te schilderen. Schilder je met meerdere kinderen? Dan zullen de resultaten waarschijnlijk ook heel verschillend zijn. 

4. Worm tekenen, kleuren en knutselen

Kleuren en tekenen is een eenvoudige en leuke manier om bezig te zijn met de natuur. Hier volgen een aantal ideeën. 

  • Op deze  twee sites vind je kleurplaten van regenwormen: deze en deze kleurplaten.
  • Maar het allerleukste en meest leerzame is om op tafel een worm neer te leggen en je kind die na te laten tekenen. Ze moeten de worm heel goed bestuderen om deze zo precies mogelijk na te maken. Gebruik een vergrootglas om de worm nog beter te kunnen onderzoeken. 
  • Ideeën om zelf regenwormen te knutselen.

5. Wormmoppen en raadsels

Ken jij nog een leuke mop of raadsel over wormen? Tijdens het ontdekken en knutselen kunnen jullie elkaar wormen grappen vertellen. Heb je geen inspiratie? Dan heb ik wat wormenhumor voor jou: 

  • Vraag: Wat leest en leeft er in een appel? Antwoord: Een boekenworm!
  • Vraag: Hoe heet de vader van een regenworm? Antwoord: Pa Pier
  • Mop: Een man is aan het vissen en er komt een politie agent die vraagt: “Hebt u het bordje ‘verboden te vissen’ niet gezien ? ” “Nee,” zegt de man :” Ik geef mijn wormen zwemles!”

6. Wormenboeken voor kinderen

Ontdekken, knutselen, experimenteren is leuk met wormen, maar er over lezen voegt nog meer toe bij jouw wormenproject. Veel van de volgende boeken staan ​​niet alleen vol met weetjes over wormen, maar een aantal zijn ook grappig. Pak een boek, ga naar buiten om voor te lezen aan je kinderen èn aan de wormen. 

Leren over wormen met kinderen

Wormen verkennen met kinderen is zo leuk. Het is niet alleen een makkelijke activiteit die weinig tot geen voorbereiding vereist, maar wormen zijn ook overal. In een hectare grond kunnen wel een miljoen regenwormen voorkomen. Al die wormen samen kunnen wel zo’n 5 kilometer per dag aan tunnels graven. Ze kunnen op jaarbasis wel zo’n 3000 kilo grond tot compost verwerken. Het zijn ongelooflijk belangrijk beestjes. Het verkennen van wormen met kinderen is bijna onmogelijk om tegen te houden, je kunt het dus net zo goed leuk maken! Ik hoop dat de wormenfeitjes, activiteiten, grappen en boeken hierbij kunnen helpen!

 

 

Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat als jij wat via de link in mijn blog bestelt, ik een deel van de opbrengst krijg uitbetaald van de verkoper. Dit kost jou niets extra, maar je help mij ermee deze website in de lucht te houden.