Buiten zijn heeft veel voordelen op fysiek, sociaal, mentaal en emotioneel gebied. Onderzoek wijst keer op keer uit dat kinderen – goed bestede – tijd in de natuur nodig hebben èn dat ze er veel van nodig hebben! We doen onze kinderen tekort als we niet genoeg ruimte vrijmaken in ons drukke schema om ze buiten lekker te laten bewegen.

Eerlijk is eerlijk, ons lukt het ook niet altijd om voldoende tijd buiten te zijn. Het is een heel geregel om met ons complete gezin daar de tijd voor te vinden. Maar hé, alle beetjes helpen! Om mij heen hoor ik veel mensen zeggen dat ze het lastig vinden om veel tijd buiten door te brengen. Weet dat door veel tijd (samen) buiten te zijn, je leven meer wordt gevuld met beweging en mooie herinneringen! Hier volgen vijf simpele manieren om je tijd buiten te vergroten.

 

1. Begin met een wandeling

Als je eenmaal aan het wandelen bent, zit je “vast” in de natuur. Je kunt nergens heen, als zou je nog zo graag willen. Je moet afmaken waar je mee begonnen bent, dus kun je er maar beter het beste van maken. Maak een wandeling voordat je naar de speeltuin of het strand gaat. Probeer een route te vinden die divers is, zoals een bos met een open vlakte of water in de buurt. Dit zal de aandacht van je kinderen meer trekken en jullie tijd buiten gaan verlengen.

 

2. Wees kindgericht

Kinderen staan er bekend om dat ze van nature alle tijd hebben. Dit soms tot grote ergernis van ouders. Kinderen zijn net sponzen en zuigen het leven in zich op. Volg hun voorbeeld. Als zij in bomen willen klimmen, een hut willen maken, willen proberen om vlinders te vangen, haast je dan niet. Als zij een uur willen besteden aan het gooien van stenen in een meertje of bloemenkransen willen rijgen, laat het dan zo zijn. Als zij op de grond willen liggen en kijken hoe de mieren aan het werk zijn, dwing ze dan niet om verder te lopen.

 

3. Let op de weersomstandigheden en je kleding

Een van de grootste redenen waardoor mensen vaak niet buiten willen zijn, is het weer. Dit is een terechte zorg, dus houd rekening met wat je wanneer gaat doen. Bewaar wandelen voor de wat koelere dagen. Als het warm wordt, ga dan naar een plek waar ook water is. Probeer moerassige gebieden te vermijden als de “muggentijd” op zijn hoogtepunt is. Wij passen onze activiteiten voortdurend aan het weer aan, want als kinderen chagrijnig zijn, willen wij ook zo snel mogelijk naar huis.

Let ook op de kleding die je draagt. Laagjes, laagjes, laagjes is het antwoord! Beter kleding uittrekken, dan dat je te weinig mee hebt met als gevolg dat jij en/of je kinderen het koud hebben. In de praktijk kunnen wij als volwassene ons daar nog wel overheen zetten, maar kinderen kunnen zich hier helemaal in verliezen. En geloof me, daar wordt de dag niet leuker van.

 

4. Pak extra eten, drinken en kleding in

Niets beëindigt je uitstapje sneller dan zonder eten en drinken komen te zitten. Ik pak altijd in wat ik denk dat genoeg is en neem dan voor de zekerheid nog wat extra eten en drinken mee. Als extra back-up zou je in de auto nog een fles water en wat eten kunnen neerleggen. Ook een extra setje kleding (ja, ook ondergoed, sokken of schoenen/slippers) meenemen in de auto is geen overbodige luxe. Een aantal handdoeken meenemen kan ook heel praktisch zijn. Wij nemen standaard een aantal handdoeken mee in onze rugzak. Het voordeel van deze handdoeken is dat ze compact zijn en snel drogen.

 

5. Breng je binnen activiteiten naar buiten

Het leven is druk, ik weet het. Probeer waar mogelijk je activiteiten van binnen naar buiten te brengen. Kan je buiten zitten om te lunchen of je avondeten op te eten? Kan je kind haar huiswerk mee naar buiten nemen? En wat dacht je van het spelen van een spel (zoals blikspuit of juist Uno of Qwixx) in de tuin of in een nabijgelegen park? Of samen een rondje wandelen na het eten om zo wat extra stappen te zetten? Tijd buiten (samen) doorbrengen verbetert de kindertijd en zorgt voor een goede connectie tussen alle leden van het gezin.

 

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je kinderen langere tijd buiten doorbrengen?