Op 29 juni is het Internationale Modderdag. Het is de dag dat kinderen vrij mogen spelen met water en aarde en echt in contact komen met de natuur. Kinderen krijgen de gelegenheid om te ontdekken en natuurlijk heerlijk vies te worden! Wil jij weten wat je allemaal met modder kan doen? In dit artikel deel ik 13 activiteiten met modder, die je niet alleen tijdens Modderdag, maar het HELE jaar door kan gebruiken!

 

Bah, modder!

Waar denk je aan als jij het woord modder hoort? De meeste mensen hebben de volgende associaties; vies – ieuw – moddervoeten door het hele huis, want de kinderen blijven echt niet netjes bij de achterdeur staan om daar alles uit te trekken – zwetende ouders die met de dweil alle sporen zo snel mogelijke proberen uit te wissen en WAS, veel vieze natte was! Als wij het woord modder horen, zien we het werk al liggen. Maar kinderen vinden modder fantastisch!

 

Wat zijn de voordelen van modder?

Het mengen van aarde, water en andere natuurlijke materialen zoals gras, stenen en bladeren biedt kinderen eindeloze mogelijkheden voor leren en plezier. Veel ouders hebben goede herinnerringen aan het maken van moddertaarten, het graven naar wormen en het maken van zandkastelen. Maar het gaat niet alleen om plezier. Kinderen hebben baat bij modderig spel. Spelen met modder heeft fysieke en mentale voordelen en geeft een boost aan je immuunsysteem, het prikkelt alle zintuigen, stimuleert de creativiteit, schept een band met de natuur en creëert de vieste herinneringen!

Modderruimte in de tuin

Spelen met modder is een eenvoudige activiteit. Het enige wat je nodig hebt is water en aarde. Kinderen zijn creatief en fantasierijk genoeg om dit te combineren met andere materialen en voorwerpen.

Overweeg om een speciale modderruimte in de tuin in te richten, bv. in een hoek waar je het niet erg vindt dat het daar rommelig wordt. Kinderen zijn geneigd om tijdens hun spel overal heen te lopen, dus houdt bij het uitkiezen van de plek daar ook rekening mee. Dus in de buurt van de tuinslang is een ideale plek, m.n. voor het opruimen .

Je kunt bv. een modderkeuken maken, dit kan vrij eenvoudig door een oude tafel, een aantal planken op stenen neer te zetten of er zelf eentje te maken. Als dit geen opties zijn, zijn er genoeg modderkeukens die je kan kopen. Denk eraan dat kinderen heel creatief zijn en niet zo veel nodig hebben, dus houdt het eenvoudig. Vul de modderkeuken met allerlei oude potten, pannen, bestek en borden. Je kunt ook met je kind naar de kringloopwinkel om het e.e.a. uit te zoeken. Zo geef je oude spullen gelijk een tweede leven.

Is er geen plek in de tuin die je kunt omtoveren tot een modderkeuken, dan kun je ook een bak of kruiwagen met modder in de tuin neerzetten. Dit laatste is zeker handig omdat je een kruiwagen gemakkelijk kan verplaatsen, legen en schoonmaken.

modder, modderdag, modderactviteiten

Modderactiviteiten voor kinderen

Nu je een aantal van de voordelen kent van spelen met modder en je weet hoe je een eigen modderplaats kan  creëren, volgen er nu 13 leuke en eenvoudige activiteiten die je kind met modder kan doen.

1. Moddertaarten

De meest simpele en klassieke manier – misschien herinner je die nog wel uit je eigen jeugd – is het maken van moddertaarten. Het enige wat je nodig hebt is modder en oude vormpjes, pannen, kopjes, taartvormen of bakjes. Stuur je kind naar buiten en laat het spel ontstaan. Kijk welke creativiteit er ontstaat. Vaak willen kinderen de taart ook versieren door stokjes, bloemen, bladeren, steentjes en grassprieten te gebruiken.

2. Moddersoep

Een andere eenvoudige manier om plezier te hebben met modder is het maken van moddersoep. Misschien heb je een oude pan, emmer of heksenketel en wat lepels of stokken om de soep te kunnen mengen en roeren. Voeg van allerlei ingrediënten toe, zoals gras, bladeren en bloemen voor een overheerlijk soepje. Enneh, wel “proeven” hè?

modder, modderdag, modderactviteiten

3. Modderbeelden

Bij deze activiteit komt een stukje inzicht kijken, want welke verhouding van aarde en water heb je nodig zodat je beeld niet instort? Het is zowel een creatief spel als een wetenschappelijk experiment. Dit is een mooi proces om te volgen, laat het maar gebeuren! De kinderen kunnen vormen gebruiken, maar ook zelf een creatie maken. Je zal verschil kunnen zien tussen de jongere en de oudere kinderen, maar alles is goed!

4. Modderschilderij

Nog een leuk kunstproject is het verven met modder. Dat kan op verschillende manieren gedaan worden. Neem een vel wit papier mee naar buiten en laat je kind zijn vingers gebruiken om een schilderij te maken. Vooral de handafdrukken zijn vaak een grote hit. Je kan natuurlijk ook oude kwasten gebruiken, maar met de vingers is natuurlijk veel leuker. Als je het aandurft, zou je kind ook op de tegels kunnen laten “verven”. Met een tuinslang of een emmer water is dit zo weer opgeruimd. Als je extra creatief wil zijn, dan zou je (voedsel) kleurstof in poedervorm kunnen toevoegen aan het moddermengsel.

5. Modder wasstraat

Houd jouw kind van auto’s? Dan is de modderige wasstraat vast een grote hit! Met de auto’s door de modder rijden en dan door de wasstraat. Om zelf een wasstraat te maken, kun je een emmer met water en (natuurlijke) afwasmiddel neerzetten. Met een spons of afwasborstel kunnen de auto’s mooi schoongemaakt worden. Deze activiteit kan natuurlijk ook gedaan worden met fietsen en driewielers. Zoek of creëer een plek waar lekker veel modderplassen zijn, laat je kind lekker door plassen en daarna de fiets schoonmaken in de wasstraat.

6. Modderbad

De volgende activiteit is voor kinderen fantastisch, maar voor sommige ouders misschien wat minder. Maar ik garandeer je dat het een grote hit zal zijn. Voor ouders houdt het in dat er veel modder en veel opruimen bij komt kijken, maar wat een plezier zal je kind hebben.

Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld en niet vies bent van wat opruimen, dan maak je een modderbad voor je kind. Deze activiteit is het handigste om op een warme dag te doen thuis of op een strand. Je kan een gat graven – of je kind dit al spelend laten doen – en deze vullen met water. Vervolgens kunnen de kinderen elkaar of zichzelf bedekken met modder. Even onder de sproeier of een duikje in de zee en ze zijn weer schoon! Je kan ook een opblaasbaar bad vullen met modder als je liever geen gat in de tuin graaft.

7. Spetteren in de modder

Schoenen uit en stampen maar! Voel de modder tussen je tenen glibberen, spring in de modderpoel en probeer zo vies mogelijk te worden.

modder, Modderdag, modder activiteiten

8. Modder gooien

Hier moet je misschien een klein beetje de knop voor om zetten, maar teken met stoepkrijt een grote cirkel met meerdere ringen erin op de muur. Je kunt ook meerdere losse cirkels tekenen. Maak met modder een bal en probeer in de cirkels te gooien. Elke cirkel heeft zijn eigen waarde. Wie gooit het meeste aantal punten?

9. Modder kasteel

Deze activiteit is ook erg geschikt voor een dagje op het strand. Kinderen kunnen hier uren mee bezig zijn. Maak je eigen modderkasteel met torens en grachten. Ook hier moet je rekening houden met de samenstelling van het water en de aarde. Met bv. schelpen en wier kan je het kasteel versieren. Let er wel op dat je rekening houdt met eb en vloed, want hoe sneu zou het zijn als je kind uren bezig is geweest en een golf spoelt het hele kasteel weg.

10. Moddermonsters

Gooi een hand met modder op een wit vel papier. De vlek lijkt wel een monster! Je kunt het monster van ogen en haren voorzien met gras, stenen en bloemen, maar je kunt ook wachten tot het droog is en met potlood, stift of verf je monster afmaken. Je kan dit natuurlijk ook zonder papier doen! Maak van modder een gezicht en maak met natuurlijke materialen het gezicht af. Zo kun je een hele familie maken!

11. Modder bodypainting

Maak op elkaars lijf de mooiste figuren en afbeeldingen. Is iedereen helemaal beschilderd? Dan kun je een modeshow lopen.

12. Moddertoren

Maak een toren van modder. Stapel steeds meer modderballen op elkaar. Of misschien kun je wel een andere manier bedenken om een toren te maken. Wie heeft de hoogste?

13. Modder grabbelen

Deze opdracht is vooral leuk voor de wat kleiner kinderen. Verstop een aantal voorwerpen in de modder, de ander mag het zoeken. Durf jij met je hand in de modder te voelen?

 

Spelen met modder is geweldig, het levert niet alleen een fantastische speelervaring op voor je kind, maar het is ook gemakkelijk en goedkoop om te doen. Je hebt misschien wat extra wasgoed, maar hé, dat is het plezier van je kind toch dubbel en dwars waard? En wees niet verbaasd als je stiekem net zo veel plezier hebt met modder als je kind.

 

At the end of the day, your feet should be dirty, your hair messy and your eyes sparkling!

 

modder, Modderdag, modder activiteiten