Het is een mooie woensdagmiddag. We hebben zin om een lekkere wandeling te maken, nou ja, ìk heb daar zin in. De jongste moet mee en de middelste wil een vriendje meenemen. Helemaal goed! Ik ga opzoek naar een route die we nog niet hebben gelopen. Ik stuit op een wandeling een half uur rijden van onze woonplaats; de Zandsculpturen in het Kuinderbos.

Deze zandsculpturen zijn op deze route geplaatst ter ere van 75 jaar bevrijding en zijn nog te zien tot juni 2021. De sculpturen staan in een houten kist en zijn dus erg makkelijk te vinden.

De route

zandsculpturenroute

Als we aan komen op de parkeerplaats, weten de kinderen niet hoe snel ze uit de auto moeten. Ze beginnen te rennen…en daarna te schreeuwen! Ze hebben de eerste kist gevonden! In eerste instantie weten ze niet goed wat ze zien, maar ze zijn onder de indruk van deze ware kunstvorm.

Ik begin te vertellen over de oorlog. De hele route door, maar vooral na een kist met de meest prachtige zandsculpturen, komen er vragen over de oorlog. Ze willen alles weten. Ik probeer zo goed mogelijk te vertellen. Iedere keer is het weer hard geroep als er eentje hebben gevonden.

We komen aan bij een vennetje. Daar houden we even een eet,- en drinkpauze. Voordat we gaan zitten, zien we ineens heel veel padden.  Super veel padden. De kinderen zien de padden over het zandpad springen, op elkaar zitten en in het water zwemmen. Ze zijn nieuwsgierig waar ze naar toe gaan en wat ze doen. We volgen ze een tijdje. Het eten en drinken is, natuurlijk, in no-time op. De kinderen spelen een tijdje op de zandbulten. Ik blijf zitten op het bankje en geniet van de mooie natuur, de stilte (afgezien van enthousiaste kinderstemmetjes) en de padden die om mij heen springen. Na een tijdje wandelen we weer verder.

Ineens ziet een van de kinderen naast het pad een watertje. Een stukje verder op liggen takken over het water. Dat moet natuurlijk even van dichterbij bekeken worden.

Waarom op het pad blijven, als er avontuur lonkt buiten de gebaande paden?

Het wordt slootje springen en dammetjes maken. Maar oeps, na een grote sprong over het water blijft zijn schoen vast zitten in de modder. Een beetje onhandig staat hij lachend op een voet te balanceren. Gelukkig komen er hulptroepen aan en kan hij weer verder lopen met één hele vieze schoen.

Deze route is echt de moeite waard om een keer te lopen. De omgeving is mooi en de zandsculpturen zijn prachtig!

Informatie over de zandsculpturen in het Kuinderbos

Afstand: 2,5 km

Routekleur: rood

Naar startpunt

Manege Kuinderbos

Schoterweg 5a
Bant

Naast de manage is een weiland waar je de auto goed kan parkeren. De zandsculpturen route is moeilijk begaanbaar voor mensen in een rolstoel.