Pppffft…laat me raden…je voelt je moe, gestrest, misschien zelfs wat overspannen. Je bent moe van alles regelen, de gebroken nachten, het heen en weer rijden naar sport en speelafspraakjes, je werk en het doen van de huishoudelijke taken. Ooit kon je de hele wereld aan, je had zo veel plezier en nu ben je op het punt beland dat je het allemaal niet zo goed meer weet. Je wil weer leven met een hoofdletter L, gelukkig zijn en de beste partner en ouder zijn die je maar kan wensen.

                 Je hebt avontuur nodig!

Ik hoor je denken; leuk bedacht allemaal, maar hoe krijg ik het in vredesnaam voor elkaar om het Pieterpad te lopen als ik nog niet eens kan plassen zonder dat er iemand bij mij in de wc zit?

Waarschijnlijk behoor je tot een van deze twee categorieën:
1. Vroeger was je avontuurlijk. Je weet hoe belangrijk dit is in je leven, maar je weet gewoon niet hoe je terug moet gaan naar dat bestaan en gevoel.

of

2. Je bent nooit uit een vliegtuig gesprongen, gaan persluchtduiken op de Bahama’s, je hebt niets beklommen (behalve de trap) of bent alleen op vakantie geweest. Elke avond hangend op de bank voor de tv, is misschien wel het meest wilde wat je ooit hebt gedaan.

Het maakt niet uit in welke categorie je valt. Ik wil je laten zie waarom je meer avontuur nodig hebt als ouder. “Op avontuur” gaan kan zorgen voor meer balans en geestelijke gezondheid in je leven.

 

Het is aan jou: kies je eigen avontuur

Voor iedereen betekent het woord avontuur weer iets anders. Bedenk voor jezelf eens wat avontuur voor jou is? Op Social Media zie je het overal voorbij komen, de meest geweldige avonturen; parachute springen, het beklimmen van de Mount Everest, het vertoeven in de meest luxueuze verblijven op de mooiste eilanden. Zelf krijg ik daar een beetje de kriebels van, misschien komt dit voort uit een stukje jaloezie, maar vooral omdat het vaak bij dromen blijft. Het ziet er zo aanlokkelijk uit, maar voor de meeste mensen, inclusief mijzelf, is dit (financieel) meestal niet reëel. Jouw belevenis moet haalbaar zijn. Want haalbaar = doen!

Voor mij is avontuur een spannende, ongewone, niet dagelijkse activiteit of ervaring. Voor veel mensen betekent dit naar buiten gaan, tijd in de natuur doorbrengen en dingen doen die je lichamelijk en/of mentaal uitdagen. Activiteiten die vaak buiten je comfortzone liggen. Dat kunnen dingen zijn als; wandelen in een gebied wat je niet kent, skiën, kanoën, kamperen of op de bonnefooi ergens naar toe rijden.
Dus denk niet dat avontuur meteen betekent dat je je baan moet opzeggen, je huis moet verkopen, je kinderen bij kop en kont moet pakken om een wereldreis van een jaar te gaan maken. Tenzij je dat natuurlijk wil!

Ik heb de vraag “wat is avontuur voor jou?” op Instagram gesteld. Hier is een kleine greep uit de reacties die ik kreeg:

~ Nieuwe en/of spannende dingen doen waar je blij van wordt, die soms buiten je comfortzone liggen. ~

~ Ontdekken wat je (nog) niet weet, liefst zonder grenzen, als een blijvende herinnering. ~

~ Nieuwe plekken ontdekken en je daar over mogen verwonderen. ~

8 redenen waarom je meer avontuur nodig hebt als ouder

1. Aanwezig zijn

In dit leven wordt er heel wat van je tijd, focus en geduld gevraagd. Met enige regelmaat word je opgeslokt door het runnen van een (onbetaald) taxibedrijf, het doen van het huishouden, billen afvegen, boodschappen doen en de verwachtingen waaraan je denkt te moeten voldoen. Het kan uitputtend zijn. En helaas, zelden gebeurt het dat er ineens een kaboutertje de was heeft gedaan of de ramen heeft gelapt. Hier tenminste niet.
En ja, tuurlijk; het kan heel lekker en ontspannen voelen om de hele avond “bij te komen” op de bank door een serie te bingewatchen of weg te zwijmelen bij alle mooie plaatjes op Instagram. Maar is dit eigenlijk niet een manier om te voorkomen dat je alleen met je gedachten bent? Om te voelen? Bewust voor jezelf te kiezen?

Leg het hangen voor de tv eens naast een mooie ochtend in een kano, in een prachtig natuurgebied. Je hoort de vogels fluiten, je voelt een zachte bries in je gezicht en je ziet een fuut met een aantal jongen onbezorgd langs zwemmen. Deze tijd is helemaal van jou. Even niet meer denken aan wat je allemaal wil en nog moet doen. Alleen jij en het water, in het hier en nu. Dit geeft je even lucht en een moment om op te laden, voor dat je weer terug gaat naar de dagelijkse sleur. Oké, nu heb ik zin in kanoën.

 

2. Vergeet jezelf niet

Vergeet niet dat je naast ouder, kind, werknemer, schoonmaakster, taxibedrijf, partner ook nog gewoon “jij” bent. Vaak verdwijnt het allerbelangrijkste, jijzelf, naar de achtergrond omdat je zo druk bent met al je andere rollen te vervullen. Het klinkt zo cliché, maar je eigen zuurstofmasker eerst. Er altijd zijn voor een ander, het (ver)zorgen, je zelf in tienen splitsen, jouw tijd aan anderen geven en dus geen tijd nemen voor jezelf? Dat is nog al wat. In het begin lukt dat allemaal nog wel. Je voelt je gewoon een beetje moe, maar een paar weken later irriteer je je aan alles; de kinderen, je partner, de rommel. Zelfs het konijn huppelt te vrolijk door zijn hok of de kat wil steeds op schoot. Alles en iedereen wil iets van je en je wordt er gek van! Zelfs het omvallen van een glas met drinken doet je veranderen in Cruella de Vil.

De hoogste tijd om tijd voor jezelf vrij te maken. Iets te gaan doen waar jij van oplaadt. Als je eerst goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Op een avontuur ben je ineens weer even jezelf. Soms voelt het egoïstisch om voor jezelf te kiezen, maar echt, zet jezelf op nummer 1!  Na die tijd heb je het gevoel dat je weer meer aan te kunt.

 

3. Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen krijg je door kleine successen te behalen. Dit kan goed door dingen te doen die (net) buiten je comfortzone liggen. Een comfortzone is een situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt. Avontuur zorgt voor kansen om jezelf te testen, te pushen en te groeien als persoon. Na een zo’n belevenis voel je je vaak dapper, trots en heb je het gevoel dat je alles aankunt.

 

4. Doorbreek de routine

Routine het kan oh zo fijn zijn; lekker in je comfortzone en niet hoeven nadenken. Maar af en toe wordt het gewoon saai. Slaapverwekkend zelfs om steeds dezelfde dingen te doen, naar dezelfde plekken te gaan en hetzelfde te eten.

Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer routine. Dat is dodelijk.

                                              – Paul Coelho – 

Soms kan het doen van een klein avontuur helpen om de dagelijkse sleur te doorbreken. Ga eens buiten eten, ook al is het weer wat minder mooi. Zet midden in de week een tent op in de tuin, neem een andere route of vervoersmiddel naar je werk. Al deze activiteiten dragen bij aan een goed humeur, minder stress en doorbreken de dagelijkse sleur waar we soms in kunnen zitten.

Een klein avontuur plannen midden in de week of een groter avontuur alvast in je agenda zetten, helpt je om te plannen en je te verheugen op iets wat nog komen gaat. Soms is dat nog belangrijker èn leuker dan de hele activiteit zelf.

 

5. Maak van sporten geen verplichting

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik niet zo van het sporten ben. Ik weet het, het is enorm gezond voor hoofd, hart en lijf…blablabla, maar ik vind het gewoon niet zo leuk. Sporten voelt voor mij echt als als een huishoudelijke taak, waar ik er al zo veel van heb. Wandelen of fietsen daarentegen vind ik helemaal niet zo erg. Ik kan daarvan ontspannen, zonder dat het voelt als het zoveelste taakje wat ik nog moet doen.

 

6. Ga naar buiten en laat de natuur zijn werk doen

Tijd door brengen in de natuur kan een groot effect hebben op je gezondheid, je lichaam en je geest. Het kan er voor zorgen dat je anders tegen uitdagingen aan gaat kijken. In dit artikel vind je meer informatie waarom buiten zijn goed voor je is.

7. Versterk je relaties

Samen op pad gaan, iets nieuws proberen of een avontuur beleven kan de band met je kinderen, je partner, familie en/of vrienden versterken. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Avontuur vereist vaak samenwerking, zorgt voor gedeelde ervaringen en geeft je de gelegenheid de ander in een ander daglicht te zien.

 

8. Doe het voor je kinderen

Vooral in deze tijd is het belangrijk je kinderen zo veel mogelijk naar buiten te krijgen. Ze spenderen tegenwoordig zo veel tijd binnen en voor een scherm dat dit niet goed is voor hun gezondheid. Je kinderen mee op avontuur nemen leert hen te ontdekken wat ze kunnen en daarvan groeit hun zelfvertrouwen. Je brengt ze het samenwerken met anderen bij, de connectie met de natuur en geeft hen geestelijke en lichamelijke uitdagingen. Maar je laat ze vooral zien dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen en jezelf uit te blijven dagen.

 

Nou, als dit niet genoeg redenen zijn, dan weet ik het niet meer. Maar laten we eerlijk zijn; ik zeg niet dat het altijd makkelijk is om hier tijd voor te maken, vooral als je nog jonge kinderen hebt. Ik loop hier zelf ook tegen aan. Bedenk eerst wat je mist in je leven op dit moment. Waar heb jij behoefte aan? Kan avontuur helpen bij het oplossen van een aantal van deze uitdagingen? Ik hoop het wel! Mocht je hier over willen sparren? Ik denk graag met je mee. Laat een reactie achter of stuur mij een berichtje.

 

Wil je niets missen? Naast of onder elke blog is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Deze zal niet meer dan een keer per maand verschijnen!

Lees ook het artikel over hoe je meer avontuur met kinderen beleeft.