Ben jij benieuwd hoe een kikker groeit? Van kikkerdril tot kikker? Bij ons werd het tijd dat we dit proces eens van dichterbij gingen bekijken. Want waar vind je nu eigenlijk kikkerdril? Hoe verloopt de levenscyclus van een kikker? En hoe verzorg je kikkervisjes?

Wat is kikkerdril?

Kikkerdril zijn eitjes van een vrouwtjeskikker. De vrouwtjes kikker legt de eitjes in het water. Kikkerdril zijn ronde doorzichtige balletjes met een zwart puntje er in. Die puntjes zijn de nog niet uitgekomen kikkervisjes. Kikkerdril voelt glibberig aan, een beetje zoals slijm.

Waar vind je kikkerdril?

Van maart t/m juni kun je in veel sloten en vijvers kikkerdril vinden. Wij vonden het in een vijver in het park bij ons in de buurt. Het lag dichtbij de kant, dus we konden er makkelijk bij. Neem niet te veel mee, 20 stuks is al meer dan genoeg.

Hoe ziet de levenscyclus van een kikker er uit?

Het beginstadium van een kikker is dus kikkerdril. Nadat het kikkerdril is uitgekomen, worden het kikkervisjes. Kikkervisjes zien er uit als een visje met een lange staart.

Na ongeveer 6 weken, krijgen de kikkervisjes achterpoten. Daarna verschijnen de voorpootjes. Bij het ontstaan van de pootjes verdwijnt de staart van het kikkervisje. Let op: bij het komen van de pootjes, krijgen de kikkervisjes ook langzaam longen. Dit betekent dat ze niet alleen maar onder water kunnen blijven, ze moeten af en toe naar boven komen om adem te halen. Leg een stukje kurk in het water of zorg ervoor dat de kikkers op een steen die een stukje boven water uitsteekt kunnen zitten. Doe je dit niet, dan verdrinken ze. En dat…dat is zielig. Niemand wil een kikker moordenaar zijn, toch? En over dit onderwerp gesproken. Rond dit tijdstip hebben de kikkers in spe behoefte aan vlees. Hebben ze hier een gebrek aan, dan kunnen ze elkaar of elkaars staart op eten. Dit voorkom je door ze bv. rode muggenlarven of fruitvliegjes te voeren.

De kikkers uitzetten

Wanneer de kikkervisjes voorpootjes hebben, is het tijd om ze weer terug te brengen naar de plek waar je ze hebt gevonden. De kikker is een beschermde diersoort . Het is leerzaam om dit proces van dichtbij te bekijken, maar houdt ze niet als huisdier, ze horen thuis in hun oorspronkelijke omgeving. Neem ze mee in een emmer (met deksel). Je hoeft geen water in de emmer te doen.

Hoe verzorg je kikkervisjes?

Wil je zelf ook van dichtbij bekijken hoe het proces van kikkerril tot kikker gaat? Ik heb een gratis overzicht gemaakt waar alle punten opstaan hoe je thuis zelf kikkervisjes kan verzorgen. Hieronder kun je deze downloaden.

download

Meer informatie over kikkers vind je op de site van Natuurmonumenten.