De bijenpopulatie gaat steeds meer achteruit. Dit is erg zorgelijk, want wij mensen zijn afhankelijk van deze prachtige kleine beestjes. Zonder bijen, is er geen voedsel voor ons. De oorzaak van de achteruitgang van de bijenpopulatie heeft te maken met factoren als; verlies van leefgebied, pesticiden en klimaatverandering. Het is dus van levensbelang om actie te ondernemen. En waar kunnen we beter beginnen dan bij onszelf, maar vooral bij onze kinderen? Kinderen kunnen een grote rol spelen BIJ het redden van bijen. Als zij eenmaal geleerd hebben hoe belangrijk deze super bestuivers zijn, kunnen ze vast niet wachten om deze prachtige beestjes te helpen! Hier zijn 7 manieren hoe kinderen de bijenpopulatie kunnen vergroten.

 

7 manieren hoe kinderen de bijenpopulatie kunnen vergroten

1. Leer meer over bijen

Meer willen weten en leren over bijen is super belangrijk voor kinderen. Het helpt niet alleen om te snappen hoe onze natuur werkt en waarom bestuiving zo cruciaal is, maar ook om te begrijpen waarom bijen in de problemen zitten. En weet je wat? Die kennis kan hen echt motiveren om iets te doen, zoals het inrichten van een BIJ vriendelijke tuin of het steunen van milieuvriendelijke methoden en organisaties. Plus, door te leren over bijen worden kinderen vanuit zichzelf nieuwsgieriger, krijgen ze meer interesse in wetenschap en ontwikkelen ze belangrijke waarden zoals respect en verantwoordelijkheid voor de natuur. Win-win, toch?

Een aantal leerzame boeken over bijen voor kinderen van verschillende leeftijden:

Via IVN Natuureducatie zijn er verschillende workshops, evenementen, excursies en cursussen over bijen te volgen

2. Plant BIJ vriendelijke planten en kruiden en wip tegels

Moedig je kind aan om betrokken te zijn bij tuinieren door het planten van bloemen die bijen aantrekken. Dit biedt niet alleen een voedselbron voor bijen, maar het kan ook een geweldige leerervaring zijn over de levenscyclus van planten en de rol van bestuivers.

Een aantal punten die je in de gaten moet houden:

  • Kies verschillende planten en bloemen die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien. 
  • Zoek naar bloemen die rijk zijn aan nectar.
  • Kies bloemen in verschillende soorten en maten.
  • Er wordt gedacht dat bijen voorkeur geven aan bloemen die paars, blauwe, wit en geel zijn.
  • Plant in groepen, dus meerdere planten van dezelfde soort bij elkaar. Dit is voor een efficiëntere verzameling van stuifmeel. 

Heb je een groot gedeelte van je tuin betegeld? Je kan vast best wel een gedeelte van die tegels missen. Wip een deel van de tegels of plaats grote potten met daarin BIJ vriendelijke bloemen. Naast dat minder tegels zorgen voor een fijnere omgeving voor bijen, is het ook nog eens goed voor: de wateropslag (een betegelde tuin neemt geen water op, dus je hebt sneller overstromingen), verkoeling van de omgeving (een betegelde tuin is warmer dan een tuin vol groen), biodiversiteit en meer CO2 opslag. 

Welke bloemen trekken bijen aan:

Lente: vergeet-mij-nietje, bloeiende kersenbomen en bessentruiken, rozemarijn, sleutelbloem, longkruid

Zomer: smeerwortel, stokroos, vingerhoedskruid, aster, ijzerhard, korenbloem, tijm, lavendel

Herfst: aster, Oost-Indische kers, heide, madeliefjes, dahlia’s 

Winter: mahonie, sleedoorn, sneeuwklokje, winterheide, toverhazelaar

3. Maak een bijenhotel

Bijenhotels bieden een veilige plek voor bijen om te nestelen en eitjes te leggen. Hoewel veel mensen denken dat bijen in een bijenkorf wonen, blijkt dat er een overgroot deel van de inheemse bijen – minstens 90% – solitair leeft. Dit betekent dat ze alleen hun eigen nest maken en niet samen. Van deze solitaire bijen leeft ongeveer 70% onder de grond. De overige 30% van de bijen bouwt hun nest in voorgeboorde insectenholen in bomen of holle stengels.

Nu een groot deel van hun leefgebied krimpt, kunnen we deze “nestbijen” helpen door ze onderdak te bieden d.m.v. een bijenhotel om daar te overwinteren. Kinderen kunnen hun eigen bijenhotel maken door materialen zoals houtblokken, stro, klei en bamboe te gebruiken. Het opzetten van een bijenhotel kan een leuke knutselactiviteit zijn en kinderen tegelijkertijd leren over het belang van het behoud van natuurlijke leefgebieden. Hier vind je een instructieblad voor het maken van een bijenhotel. 

4. Maak een bijen bad

Maak een bad voor bijen om alle bijen uit de buurt een bron van water aan te kunnen bieden. Hoewel een bijen bad vaak wordt gemaakt om honingbijen te helpen, zijn ze ook geschikt voor metselbijen die water nodig hebben om modder te maken de zij gebruiken om te nestelen. 

Dit is een makkelijke activiteit die kan worden gedaan door kinderen van alle leeftijden. Zoek een ondiepe schaal, zoals een bord of vogelbad, die je buiten kunt laten staan. Zet deze op een zonnige en beschutte plek. Een plek waar je veel bijen ziet is ideaal. Kies een aantal (ruwe) stenen en leg er een aantal in de schaal. Bijen kunnen deze plek als “landingsbaan” gebruiken, aangezien ze geen zwemdiploma hebben ;). Als bijen een droge plek hebben om te landen, kunnen ze veilig drinken. Voeg schoon water toe en zorg ervoor dat de stenen een stukje boven het water uitkomen. Controleer wel elke dag of er nog genoeg water in de schaal zit. 

5. Vermijd het gebruik van pesticiden

Leer kinderen over de schadelijke effecten van pesticiden op bijen en bespreek met hen helemaal geen chemicaliën te gebruiken of welke natuurlijke alternatieven het beste zijn in de tuin. Dit draagt bij aan een gezondere omgeving voor bijen en andere bestuivers.

Enkele voorbeelden van planten om ongedierte af te schrikken:

  • Lavendel 
  • Oost-Indische kers
  • Goudsbloem
  • Afrikaantjes
  • Tijm
  • Dille

6. Word een sloddervos

Hoe mooi sommige mensen strak gemaaide en verzorgde gazons ook vinden, bijen zijn er niet echt fan van. Doordat het gras 1 à 2 keer per week wordt gemaaid, krijgt het niet de kans om te bloeien of op een andere wijze voedsel voor de bij te vormen. Als je gras laat groeien, gaat het bloeien. Zaden van wilde bloemen krijgen op deze manier de kans om te groeien en nectar en stuifmeel voor bijen te produceren, denk aan paardenbloemen, madeliefjes en klaver. Dus laat of een stukje van je gras “wild” groeien of maai je gras minder vaak. 

7. Creëer een educatief project

Moedig je kinderen aan om een educatief project over bijen te maken. Denk aan een presentatie, poster of zelfs een korte film. Door onderzoek te doen en hun bevindingen te delen, denk aan familie, vrienden en hun klas, kunnen ze anderen informeren over het probleem met de bijen en oplossingen voorstellen. Door bewustzijn te verspreiden, kunnen ze anderen inspireren om ook actie te ondernemen ter ondersteuning van bijen. Misschien ontstaat er wel een actie om een goed te steunen of wordt er op school een bloementuin aangelegd. 

 

Bonus TIP: Word lid van de bijenbescherming

Er zijn verschillende organisaties en groepen die zich inzetten voor het behoud van bijen en hun leefgebieden. Kinderen kunnen lid worden van dergelijke organisaties, deelnemen aan activiteiten en zelfs fondsenwervende evenementen organiseren om geld in te zamelen voor bijenbescherming.

Denk aan de bijenstichting. Deze stichting zet zich in voor het behoud en herstel van bijenpopulaties door hun leefgebied te beschermen en bewustzijn over hun belang te vergroten. Daar kan je ook lezen hoe je kunt helpen om de bijen te redden. 

 

 

Kinderen hebben de kracht om verandering teweeg te brengen, zelfs als het gaat om complexe kwesties als het behoud van bijenpopulaties. Door hen te betrekken bij het beschermen van bijen en hun leefgebieden, zorgen we voor die milieu bewust opgroeit en die zich in wil zetten voor de gezondheid van onze prachtige natuur.  

 

Wat doe jij samen met je kind om bewuster om te gaan met de natuur?