Voor mij zijn er een aantal ingrediënten nodig om een avontuur met kinderen succesvol te maken; oude kleding, een piep klein beetje planning, creativiteit, humor, een positieve mindset en last but not least; eten en drinken.
Heel veel eten en drinken!
Het is even schakelen als je gewend bent om alleen of met andere volwassenen op avontuur te gaan. Het klinkt als een heel gedoe om je kinderen mee te nemen op sleeptouw, maar avontuur met kinderen hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Zelfs een kleine wandeling kan een gevoel van avontuur opleveren en je een voldaan gevoel geven. En nog belangrijker dan dat; je creëert een kleine avonturier, je leert je kind te ontdekken wat hij wel en niet kan, vertrouwen te hebben in zijn eigen kunnen, problemen op te lossen, uit zijn comfortzone te stappen en hij leert over de natuur. Maar het aller allerbelangrijkste is, dat je samen herinneringen maakt. Herinneringen waar jullie later met veel plezier aan terug zullen denken.
Tuurlijk, het zal niet altijd even leuk zijn. Ze maken een drama omdat ze niet altijd mee willen, ze zullen gaan zeuren, huilen en op sommige momenten boos of chagrijnig zijn. Je zal regelmatig tassen, jassen, truien en andere kledingstukken moeten dragen. Soms wil er een kind op je nek of rug omdat ze zo moe zijn. Het is niet altijd even makkelijk, maar naar de supermarkt met mijn kinderen is ook niet altijd een feestje. Dus hier volgt wat advies.
8 tips voor meer avontuur met kinderen
1. Begin jong
Sommige mensen voelen weerstand als ze denken aan avontuur met baby’s en/of hele kleine kinderen. Iedereen mag dit natuurlijk voor zichzelf bepalen en moet je vooral doen wat goed voelt. Vooral als je kinderen nog in de luiers zitten, ben je soms te moe om de deur uit te gaan. Wij hadden in die tijd een hond en het was zo fijn om er een paar keer per dag even uit te zijn. Ik heb in die tijd veel gebruik gemaakt van een draagzak, helemaal toen we meerdere kinderen hadden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wandelwagen of een buggy, maar niet alle routes zijn daarvoor geschikt. Mocht je interesse hebben in een draagdoek; er is de wereld aan draagdoeken in allerlei vormen, soorten en maten te koop. Er zijn draagconsulenten die je verschillende soorten doeken kunnen laten zien en ervaren. Je kiest uit welke je prettig vindt. Een draagdoek kun je jaren lang gebruiken.
2. Denk er niet te veel over na
Heb jij ook altijd van die smoesjes? Van allerlei redenen dat je niet moet gaan? Ik heb er zelf een heleboel; ik “moet” nog van alles doen in huis, de kinderen zijn zo lekker aan het spelen, het is te koud, het is te veel moeite om iedereen bij elkaar te krijgen, ik heb geen zin. Als je echt iets wil, dan moet je het gewoon doen; met of zonder kinderen. Dus wil jij die zonsopkomst bekijken of even zwemmen in een plas? Wil je een nachtje samen met je kind kamperen in de tuin? Soms moet je het gewoon doen en niet te veel nadenken over alle beren op de weg.
3. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt
Ken je dat? Je bent lekker aan het wandelen en je ben vergeten iets lekkers mee te nemen. Je kinderen zeggen om de haverklap dat ze iets te eten willen ook al weten ze dat je niets bij je hebt. Geloof me; de volgende keer vergeet je dit echt niet. Maar helaas, als je net zo’n chaoot bent als ik, zal er de volgende keer misschien wel weer iets zijn dat je vergeet. Maar er is hoop; hoe vaker je dit doet, hoe meer handigheid je krijgt. Je krijg meer inzicht in wat je wel en niet nodig hebt voor je avontuur.
En dan nog, niet elk uitstapje zal gaan zoals je van te voren had bedacht. Soms is er gewoon niets aan. De kinderen lopen te klieren, ze vallen in een plas, ze huilen om de haverklap of willen niet mee doen. Maar ja, dat is waarschijnlijk niet heel anders dan als je thuis was gebleven. Dit soort dingen horen er gewoon bij. Laat het je niet tegen houden om te gaan. Op andere dagen loopt alles op rolletjes en hebben ze de beste tijd van hun leven.
4. Verwacht niet te veel
Op pad met kinderen zijn, betekent vaak dat je niet de lange afstanden of avontuurlijke tripjes kunt gaan doen zoals je gewend was. Kinderen hebben en nemen de tijd om alles om zich heen te ontdekken. En dat gebeurt langzaam, heel langzaam. Ze lopen niet de paden zoals jij dat had bedacht, ze volgen hun eigen nieuwsgierigheid. Dus neem de tijd. Geniet van hun nieuwsgierigheid. En, maakt het zo veel uit dat het uitje langer duurt dan verwacht? Of dat ze liever in de modder spelen dan dat ze de route lopen? Gaat het er niet om dat ze genieten van de natuur en plezier hebben? Bedenk wat avontuur samen met kinderen voor jou inhoudt. Mijn ervaring is, dat het vaak in de hele kleine dingen zit.
6. Neem de juiste spullen mee
Niets is erger dan het ontbreken of het niet hebben van de juiste spullen: kamperen en het ‘s nacht koud hebben, laarzen die lekken, verkeerde schoenen waardoor je blaren krijgt, niet voldoende eten en drinken mee hebben, je handschoenen vergeten terwijl het vriest. Jij kunt je daar waarschijnlijk wel overheen zetten, maar kinderen zijn minder goed in het lange termijn denken. Als ze zich niet prettig voelen, geloof mij, je zal het horen. En dat blijft niet bij een keer…
Dus bekijk van te voren goed het weerbericht en zorg ervoor dat je jezelf en je kinderen kleedt op het weer dat er is of komen gaat. Denk aan meerdere laagjes, een extra set kleding, maar ook een EHBO setje, zonnebrand en/of een (sneldrogende) handdoek. Maar, overdrijf het niet. Je moet er immers een tijd mee lopen.
7. Plan je avontuur
Daarmee bedoel ik niet dat je alles tot in de puntjes gepland moet hebben. Juist niet. Het is wel handig, als je met kleine kinderen op pad wil, om van te voren goed te bedenken wanneer je gaat. Slaapt je kind tussen de middag nog? Ga ‘s ochtends vroeg of na het middagslaapje weg of zorg dat je kindje in de draagdoek, wandelwagen of buggy kan slapen. Van te voren eten kan ook bijdragen tot een gezelliger avontuur.
Soms is het ook leuk om samen met een andere gezin een uitje te plannen. De kinderen hebben elkaar om mee te spelen, je hebt meer handen tot je beschikking en je hebt zelf even volwassen praat.
8. Bedenk opdrachten
Echt, dit kan soms echt de redder in nood zijn. Er zitten dagen bij dat kinderen het lastig vinden om zichzelf te vermaken. Soms hebben ze een beetje hulp nodig om op gang te komen. Buiten dat, is het ook geweldig om ze opdrachten te geven. Denk aan;
- Liedjes zingen.
- Verstoppertje spelen. Het leukste vind ik om je zelf ineens ergens te verstoppen.
- In bomen klimmen.
- Over boomstammen lopen.
- Alles in de natuur kan speelmateriaal zijn; met een stok kun je sporen trekken die de ander moet volgen of je bent ineens een oude oma/opa.
- Kabouter huisjes zoeken of maken.
- Kastanjes, eikels, stenen etc. zoeken.
- Ik zie, ik zie..
- De dikste/dunste/grootste boom zoeken.
Op avontuur gaan met kinderen zal niet altijd makkelijk zijn. Aan elke leeftijd zitten zijn voor- en nadelen. Probeer er het beste van te maken. Elke poging die je doet, is goed genoeg. En vergeet niet; probeer zo veel mogelijk plezier te maken en te genieten!
Wil je op de hoogte blijven? Naast elke blog vind je de mogelijkheid om je in te schrijven. Zo mis je geen enkel avontuur!
Weer een leuk item, Noortje. Ik hoop dat je er veel reacties op krijgt!
Succes. Mams
Dank je wel!
Leuke site Noortje! Heel herkenbaar ook😄😂
Hey! Dank je wel! Wat leuk dat je een kijkje hebt genomen 🙂