Het is eerste paasdag. Ik had een wandeling in gedachten die ik al een tijdje wilde gaan doen. Maar toen we daar langs reden, was het echt megadruk. “What was I thinking op eerste paasdag!?” Daar gingen we echt niet lopen! We zijn verder gereden. Opeens kwamen we een enorme vuilnisbelt tegen en daar bleek ook een wandelroute te zijn. Misschien heb ik onder een steen gelegen hoor, maar ik had echt nog nooit gehoord van wandelen over een vuilnisbelt. Mijn eerste reactie was dan ook “gatver”, maar mijn nieuwsgierigheid won. De wandelroute heet de VAM Berg. Niet alleen kun je op deze route wandelen, maar het is ook geschikt om te fietsen (MTB) en paard te rijden.

VAM Berg

De VAM Berg is het hoogste punt van Drenthe, het is een afvalberg van 40 m hoog. Er is daar een uniek natuurgebied ontstaan. Bovenop de VAM berg staat “De Blinkerd”. In dit gebouw kun je veel informatie vinden over de berg en de omgeving. Helaas konden wij er niet in i.v.m. de coronamatregelen.

 

Col du VAM

De route is ook een leuke uitdaging voor de fietsers onder ons. Het is een waar paradijs voor “klimmers”. Dit parcours bestaat uit drie klimroutes en een afdaling. De routes zijn in totaal 2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Wil je meer weten over de fietsroutes, welke routes er zijn en de lengte daarvan, hier vind je meer informatie. Ik ben geen expert op het gebied van fietsen, maar het ziet er erg leuk en uitdagend uit!

 

Wandelen op een vuilnisbelt

Dit was voor mij dus de eerste keer. Ik vond het een hele belevenis. Zo naïef als ik ben; maar wat een hoeveelheid afval produceren wij met z’n allen! En dit is nog maar een van de vele vuilnisbelten in Nederland. Ik zal hier niet een heel betoog houden over afval en het effect op het milieu, maar ik kreeg echt een gevoel van schaamte. Oké, ze hebben er echt iets leuks van de wandelroute gemaakt, maar alleen het idee al dat je aan het wandelen bent op een vuilnisbelt was schokkend. En eerlijk is eerlijk, als de wind niet helemaal lekker staat; knijp dan maar even je neus dicht. Tijdens onze wandeling was dit maar even nodig.

Als je van de vuilnisbelt af loopt, waan je je in een andere wereld. Je hebt geen idee dat je je in de buurt van een vuilnisbelt bent. De route loopt langs een watertje en een bos. Ook zijn er onderweg twee stukken die met stapstenen over het water gaan.

Het Blinkerdje

Bij de parkeerplaats, het begin-, en eindpunt van deze wandeling is een koffiekiosk en toiletten. Wij hebben daar aan het einde van de route, natuurlijk, even iets gegeten.

 

Informatie over de wandelroute op de VAM Berg

Blinkerdje

Afstand: 5 km

Routekleur: paars

Naar startpunt

Parkeerplaats en Koffiekiosk Het Blinkerdje
Vamweg 5
9418 TM Wijster

 

De paden zijn gedurende het hele jaar goed begaanbaar. De route gaat twee keer over stapstenen en is daardoor niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

 

Op zoek naar nog een leuke wandeling die net iets anders is? De zandsculpturen route is een echte aanrader! Dit kan nog tot juni 2021.