Kinderen en water zijn een spetterende combinatie! Het bezoeken van een leuk openlucht zwembad of meertje is dan ook zeker een aanrader. Soms gebeurt het wel eens dat je kind zich niet goed weet te vermaken als hij eenmaal in het water ligt. In dit artikel deel ik 28 spetterende zwembadspelletjes om de dag soepel te laten verlopen en veel plezier met elkaar te beleven.
28 spetterende zwembadspelletjes voor kinderen
Voor de meesten onder ons betekent de zomer veel zwemmen en spelen in het zwembad. Maar soms komt het voor dat kinderen snel op het zwemmen zijn uitgekeken, ze klagen over de kou, verveling en gaan lopen klieren of willen dat jij met hen meedoet (terwijl jij daar even helemaal geen zin in hebt).
In onderstaand artikel deel ik 28 spetterende zwembadspelletjes voor zwemmers van alle leeftijden en niveaus. De meeste spelletjes kun je goed in een (openlucht) zwembad spelen, een aantal kan je ook doen in een meer of plas en een paar zelfs in je eigen (opblaasbare) zwembad in de achtertuin. Deze spelletjes zullen zowel je kind als jou urenlang zwemplezier bezorgen. Het wordt aanbevolen om deze spellen onder toezicht van een volwassene te doen.
1. Woorden raden
Dit spel kan worden gespeeld door iedereen die kan praten. Ook een niet-zwemmer – of een zwakke zwemmer die graag aan de zwembadtrap hangt – kunnen meedoen.
Het spel: 1 persoon kiest 1 a 2 woorden die geraden moeten worden en 1 persoon moet het woord raden. Ga tegelijk onder water. De boodschapper zegt een woord luid onder water. Als je weer boven water komt, moet de rader zeggen welk woord hij denkt dat de boodschapper heeft gezegd. Om het makkelijker te maken zou je een thema kunnen kiezen, zoals fruit of dieren.
2. Theekransje bij het zwembad
Voor deze activiteit heb je een duikbril nodig. Ook is het handig om dit in het ondiepe gedeelte van het zwembad te spelen. Het theekransje wordt gespeeld op de bodem van het zwembad met je ogen open.
Het spel: Haal diep adem en probeer te zitten of te liggen op de bodem van het zwembad met je gezicht naar boven gericht. Dit is het meest lastige van deze activiteit. Als je eenmaal beneden bent, blaas je bellen uit je mond en doe alsof je uit een denkbeeldig theekopje drinkt. Het allerleukste is om te zien hoe grappig iedereen eruitziet als ze proberen op de bodem van het zwembad te blijven!
3. Hindernisbaan
Dit spel is geschikt voor alle leeftijden, omdat je de hindernisbaan gemakkelijk kunt aanpassen aan de bekwaamheid van de spelers. Je kunt de baan dus zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt, afhankelijk van wie er meespeelt.
Het spel: Het moeilijkste gedeelte van dit spel is het verzinnen van de baan. Ik geef je een voorbeeld: glij van de glijbaan. Zwem naar de overkant van het zwembad en raak het cijfer 3 aan. Drijf 5 seconden op je rug. Doe een handstand op de bodem van het zwembad. Raak met je grote teen de rand van het zwembad aan. Klim het trappetje op. Doe een bommetje in het diepe. Zwem achteruit naar het ondiepe gedeelte. Draai 3 keer rond. Zwem 3 grote slagen onder water. Daarna begin je weer opnieuw.
4. Volg de leider
Iedereen vindt het leuk om “follow the leader” te spelen, helemaal als ze zelf de leider mogen zijn.
Het spel: Dit spel lijkt erg op het voorgaande spel, maar in plaats van van te voren te bespreken wat het parcours is, moet je de leider volgen en nadoen. Elke ronde wissel je van leider.
5. Synchroonzwemmen
Dit is een oefening voor minimaal 2 personen. Je kind kan zich lange tijd vermaken met het bedenken en het oefenen van de meest diverse synchroon zwemroutines. Als er veel is geoefend kan je kind zijn routine gaan uitvoeren voor publiek!
Het spel: De spelers moeten allemaal samenwerken om een zwemroutine te bedenken en te leren. Je kan zelfs muziek gebruiken bij deze activiteit. Misschien heb je wel een (waterdichte) box of telefoon die je vlakbij het zwembad kan neerleggen. Laat je kind zelf het liedje kiezen. Spring, dans, zwem, draai en vergeet niet om af te sluiten met een grote finalebeweging.
6. Zeemeerminnen
Dit spel is het meest geschikt voor de wat sterkere zwemmers, omdat je de hele tijd met je voeten tegen elkaar aan moet zwemmen. Toen ik een kind was, had je niet van die mooie zeemeerminstaarten zoals nu. We moesten toen onze fantasie gebruiken. Mocht je een zeemeerminnenstaart hebben, dan kun je deze prima gebruiken. Zo niet, dan is het prima om je fantasie zijn werk te laten doen. Dit heb je sowieso nodig voor dit spel.
Het spel: Begin met een verzonnen verhaal, bv. “Laten we doen alsof we zeemeerminnen zijn die een schatkist op de bodem van de zee hebben gevonden. Iemand wil de schatkist stelen, maar wij willen deze teruggeven aan de persoon van wie de schatkist is.”. De enige regel bij dit spel is dat je je voeten bij elkaar moet houden, net alsof je een zeemeermin bent.
7. Op tijd duiken
Speelgoed om op te duiken heeft een aantal voordelen: het is eenvoudig om te spelen en makkelijk mee te nemen als je naar een zwembad gaat. Kinderen kunnen dit spel simpel houden, maar er zelf ook allerlei variaties op bedenken.
Het spel: Het duikspeelgoed wordt in het water gegooid. Wacht totdat speelgoed op de bodem van het zwembad ligt. Vervolgens neem je de tijd op hoe lang het duurt voordat je kind al het speelgoed heeft verzameld. Als je kind een beetje competitief is, zullen zij steeds elkaars tijd proberen te verbeteren. Of juist hun eigen tijd te proberen te perfectioneren.
8. Estafette
Dit zwembadspel kan het beste met een grote groep kinderen worden gespeeld, omdat je drie of meer personen per team nodig hebt. Dit spel is perfect voor een (kinder)feestje. Mocht je niet zo veel mensen tot je beschikking hebben, dan kan je dit spel ook prima met 2 personen (of meer) spelen. Je zwemt dan niet in estafette vorm, maar tegen elkaar.
Het spel: Alle teams beginnen aan de een kant van het zwembad en moeten op verschillende manieren naar de andere kant zwemmen en terug komen, zoals onder water zwemmen, alleen met je linkerarm zwemmen, de rugslag zwemmen, enz. Het eerste team dat de estafette voltooit, wint.
9. Olympische Duikspelen
Als je kind zin heeft in een uitdaging, dan is dit spel iets voor jou! Het is belangrijk om in een zwembad te zijn waar je veilig kan duiken.
Het spel: Kies na wat oefenduiken één (of meer) juryleden. Als je dit spel voorbereid kan je van te voren op papier de nummers 1 -10 schrijven en vervolgens lamineren, zodat de juryleden deze kunnen vasthouden. Als je kind een duik heeft gemaakt, mag de jury de duik een cijfer geven. Een aantal punten waar de jury op kan letten: is er een grote of juiste een kleine plons gemaakt, zijn de voeten bij elkaar gehouden, kwamen de handen eerst in het water en toen pas het hoofd, was het lichaam uitgestrekt tijdens de afzet? Vergeet geen complimenten te geven!
10. Eén duw over het zwembad
Dit spel vereist sterke benen en sterke longen.
Het spel: Het doel is om met één ademhaling, één afzet (vanaf de kant of vanuit het zwembad) en één grote zwemslag zo ver mogelijk onder water te zwemmen. Strek je armen uit en haal diep adem. Steek je gezicht in het water en duw je uit alle macht tegen de rand van het zwembad! Houd je adem in totdat je de andere kant raakt of totdat je naar boven moet komen om lucht te halen. De volgende persoon kan proberen de poging van de eerste speler te verslaan of zijn eigen laatste poging te verbeteren. Je kunt dit spel in de breedte van het zwembad spelen, maar ook in de lengte. Als je dit spel in de lengte speelt, is het handig om bij te houden tot waar iemand gekomen is, door op die plek een voorwerp te plaatsen.
11. Haaien en vissen
Dit spel werkt het beste met een grote groep.
Het spel: Begint met één persoon, de haai, in het midden van het zwembad. Spreek van tevoren af wat de grenzen van de haai en de vissen zijn. De rest van de zwemmers, de vissen, gaan aan de kant van het zwembad staan. Als de haai “JA” zegt, moeten alle vissen proberen de andere kant van het zwembad te bereiken zonder door de haai te worden getikt. Iedereen die getikt wordt, wordt een haai. De laatste vis die overblijft, wordt de haai voor het volgende spel.
12. Vissen in het zwembad
Dit spel is leuk voor jonge en oudere kinderen. Je kunt een schepnetje gebruiken of gewoon je handen.
Het spel: Alles wat je nodig hebt is minimaal één net en wat duikspeelgoed. Laat het speelgoed in het water vallen of gooi het en kijk of je kind het speelgoed kan vangen voordat het de bodem van het zwembad raakt. Zonder het te weten ontwikkelen ze bij dit spel hun oog-handcoördinatie.
13. Raft race
Wie houdt er niet van een goede race? Dit spel is het leukst met minimaal twee kinderen.
Het spel: Alle racers staan op een rij aan de kant van het zwembad of starten aan de kant in het water. Een persoon is de scheidsrechter. Als de scheidsrechter “START” zegt, proberen ze op hun floaty (een opblaasbaar luchtbed, een mat of een drijfplankje) zo snel mogelijk aan de overkant te komen. Wie eraf valt wordt gediskwalificeerd. Als je een hele grote groep hebt, kan je teams vormen en er een estafette van maken.
14. Noodle spel
Dit spel is voor echte rouwdouwers. Je hebt 2 spelers nodig, twee opblaasbare luchtbedden en twee zwemnoodles.
Het spel: Elke speler zit midden in het zwembad op het luchtbed zoals je op een paard zit. Ieder heeft een eigen noodle. Na afgeteld te hebben van 3 naar 1 proberen ze elkaar met de noodle van het luchtbed af te krijgen.
15. Pingpongbal spel
Een spel voor de fanatiek rekenaars. Dit spel kost wel wat voorbereiding, maar je kunt er een zomer lang plezier van hebben. Op 25 (of meer) pingpong ballen schrijf je met een permanent marker de nummers 1 t/m 25 op. Wat je ook moet meenemen naar het zwembad zijn twee emmers (of kommen).
Het spel: Begin met het verdelen van de kinderen in 2 teams (of 1 tegen 1) en plaats ze (met een emmer) aan weerszijden van het zwembad. Gooi alle ballen in het zwembad. Vervolgens springt iedereen in het water om zo veel mogelijk ballen te verzamelen en in hun emmer te doen. Je mag maar 1 bal per keer pakken. Als alle ballen zijn verzameld, telt elke team hun totaal op (oudere kinderen kunnen de jongere kinderen helpen met rekenen) en het team met de hoogst score wint! Een andere manier om dit te spelen, is door de emmer (of kom) op een floaty in het zwembad te zetten en elk team om de beurt vanaf de kant te laten proberen de pingpongballen in de drijvende emmer te schieten.
16. Vang!
Springen in het water is altijd leuk, maar het kan iets lastiger gemaakt worden door ook nog te proberen om iets te vangen terwijl je springt. Dit spel is zowel leuk voor kinderen als volwassen.
Het spel: Het enige wat je nodig hebt is een bal om mee te gooien en voldoende ruimte om in het zwembad te springen. Eén speler is de “gooier” en de andere spelers vangen om de beurt. De eerste vanger staat aan de rand van het zwembad en de gooier gooit de bal in de lucht voor de vanger, die erin moet springen en vangen voordat hij in het water terecht komt. Voor degene die houden van wat uitdaging: voordat de vanger de bal vangt, doet hij een truc. Je kan dit spel nog iets moeilijker maken door van het startblok af te springen.
17. Eend duwen
Misschien heb je nog een aantal bad eendjes liggen, neem deze dan mee naar het zwembad. Heb je deze niet, dan kan dit spel ook gespeeld worden met willekeurige voorwerpen die kunnen drijven, zoals ballen.
Het spel: De spelers gaan op een rij aan de kant van het zwembad staan met een bad eendje. Het doel van het spel is om het bad eendje naar de overkant te krijgen, zonder je handen te gebruiken. Je kind kan proberen te blazen, te duwen met hun neus of voorhoofd of door het eendje op hun rug of hoofd neer te leggen. Dit spel spreekt de creativiteit van je kind aan. De andere spelers kunnen water spetteren of proberen de eend van een andere speler uit de koers te halen. De eerste die het einde van het zwembad bereikt, wint!
18. Schiet maar raak!
Je kan dit spel spelen met een zwemband.
Het spel: De eerste speler moet proberen om een bal in de zwemband te gooien, als dit lukt moet de volgende speler vanaf dezelfde afstand het schot herhalen als de eerste persoon deed. Als diegene mist krijgt die persoon een letter (de eerste letter is H en dan krijg je E, L, A, A en S). Daarna draai je de rollen om. Het spel eindigt wanneer een persoon het hele woord HELAAS spelt en verliest. Je kan dit spel natuurlijk ook zonder letters doen. Een leuke uitdagende variatie, zonder bal, op dit spel is om zelf vanaf de kant in de zwemband te springen of er doorheen te duiken. Om het moeilijker te maken, maak je de afstand tussen de kant en de band steeds iets groter.
19. Duikers
Met een beetje fantasie ben je tijdens dit spel een echte duiker. Je kan spullen zoals een snorkel, masker of vinnen gebruiken, maar dat is niet nodig.
Het spel: Eerst maak je samen een duikverhaal. Begin met een verhaal zoals: het zoeken naar een gezonken schip, het zoeken naar schildpadden of het verkennen van een meertje. Zorg ervoor dat ieder kind een floaty heeft. Ga vervolgens op de rand van de floaty zitten en val achterover in het water (pas op voor de rand van het zwembad). Als je een zwembril of masker draagt (of houd je ogen open), probeer dan met elkaar te communiceren door alleen de ogen of handsignalen te gebruiken, net zoals echte duikers. Vertel elkaar wat je onder water allemaal hebt ontdekt.
20. Onzichtbare fles
Wist je dat als je een doorzichtige waterfles van 2 liter vult met zwembadwater, deze bijna niet meer te zien is onder water?
Het spel: Neem een doorzichtige (schone!) plastic fles van 2 liter met een doorzichtige of witte dop mee. Vul het met zwembadwater. Laat iedereen die meedoet aan de rand van het zwembad staan met de rug naar het water toe, doe de ogen dicht. Gooi de fles in het water. Wanneer de fles zinkt, zeg je “START” en mag iedereen zich omdraaien, erin springen en proberen de fles te vinden. De doorzichtige fles zal bijna onzichtbaar worden op de bodem van het zwembad. De eerste persoon die het vindt, wint!
21. Luchtbal
Luchtbal is erg leuk spel om met een grote groep mensen of het hele gezin te spelen. Je kan een strandbal gebruiken. Je kan dit spel ook in huis doen met een ballon.
Het spel: Het doel van dit spel is om de bal in de lucht te houden. Je kunt het doorgeven aan andere spelers of in een cirkel rondgaan. Je moet er alleen voor zorgen dat hij het water niet aanraakt. Tel hardop hoe vaak de bal wordt geraakt. Als de strandbal het water raakt, is de ronde voorbij en begin je aan een nieuw spel! Probeer je score van de laatste ronde te verbeteren.
22. Draaikolk
Niets is leuker dan om in het water een draaikolk te maken en dan tegen de stroom in te gaan. Hoe meer kinderen mee kunnen doen, hoe beter het resultaat. Hoe kleiner het zwembad, hoe beter. Of blijf in het ondiepe gedeelte van het zwembad.
Het spel: Iedereen begint in een grote cirkel. Begin langzaam in de cirkel te lopen, allemaal in dezelfde richting. Begin sneller en sneller te lopen totdat iedereen in het water rent. Blijf draaien tot er een draaikolk ontstaat! De kinderen merken waarschijnlijk dat ze door de kracht van het water van de bodem worden opgetild en naar voren worden geduwd. Als het water goed in beweging is, draait iedereen zich om en probeert in de tegenovergestelde richting van de draaikolk te rennen.
23. Bommetje!
Iedereen houdt van het maken van spetterende bommetjes!
Het spel: Elke speler springt om de beurt in het zwembad en laat hun grootste, luidste, meest fantastische bommetje aan de anderen zien. Degene die het meeste applaus (of gelach) krijgt voor zijn bommetje wint! Ben je uitgekeken op het maken van bommetjes, dan kun je ook om de beurt een truc laten zien. Denk aan gehurkt in het water springen, met je benen gespreid of misschien kan je wel de skatesprong laten zien (armen wijd en met beide benen iets opgetrokken naar een kant).
24. Worstelen
Dit spel is bij veel kinderen favoriet. Tijdens dit spel zijn er een aantal regels belangrijk, zodat niemand gewond raakt. De kinderen moeten dit spel niet spelen bij de rand van het zwembad en hun handen niet vasthouden aan de ander zijn haar, hoofd en nek. Je hebt minimaal 4 kinderen nodig om dit spel te spelen.
Het spel: Verdeel de kinderen in teams van 2 spelers. De ene persoon staat in het water en de andere persoon zit op de schouders van die persoon. Het water moet zo ondiep zijn dat de staande speler zijn schouders en hoofd boven water kan houden. De twee topspelers proberen elkaar al worstelend van de schouders van de andere speler te duwen. Wie als eerste in het zwembad valt, verliest.
25. Zwembad tikkertje
Tikkertje is voor de meeste kinderen een bekend spel. Bij deze versie is het belangrijk dat je kind goed kan zwemmen en kan watertrappelen.
Het spel: Eén iemand is de tikker. De rest van de kinderen zwemmen rond in het zwembad om te voorkomen dat ze worden getikt. Wanneer iemand is getikt, moeten ze op één plek blijven en watertrappelen of met hun benen uit elkaar gaan staan. Om weer mee te kunnen doen, moet een andere zwemmer onder de benen van de andere zwemmer doorzwemmen.
26. Annemaria Koekoek
Dit is een leuk spel voor kleine kinderen, dat je ook goed zonder water kan speler.
Het spel: Wijs een speler als “Annemaria” aan. Zij gaat in het zwembad met haar gezicht naar de kant staan, met haar rug naar de andere spelers toe. Zij roept langzaam: An-ne-ma-ri-a….en snel het woord: koekoek. De rest zwemt naar voren en voordat “Annemaria” het woord “koekoek” heeft gezegd (en zich omdraait) moeten de spelers zo stil mogelijk in het water blijven staan. Degene die beweegt is af. Wie “Annemarie” als eerste aanraakt, heeft gewonnen.
27. Commando
Dit is een van de eenvoudigste spellen voor kinderen van alle leeftijden en kan eenvoudig worden aangepast aan het vaardigheidsniveau van de kinderen. Vooral jongere kinderen zijn dol op dit spel.
Het spel: Eén persoon is de leider en geeft de anderen opdrachten. Iedereen moet de opdracht van de leider uitvoeren, maar alleen als die persoon “commando” voor de opdracht zegt. Bijvoorbeeld: “commando handstand” (iedereen moet een handstand doen), “commando spring” (iedereen springt in het water). De leider probeert iedereen een opdracht te laten doen zonder het woord “commando” ervoor te zeggen. Als iemand die opdracht uitvoert zonder dat de leider het woord “commando” heeft gezegd, is die persoon af en gaat het spel verder. Voorbeelden van “commando’s”: doe jumping jacks, doe een salto, draai 3 keer rond, onderwater theekransje, etc.
28. Waterpistoolgevecht
Geen waterpret zonder een waterpistool! Voor dit spel heb je ook een strandbal nodig.
Het spel: Schaf een paar super soakers aan en laat het plezier beginnen! Verdeel de kinderen in 2 teams. Ieder team staat tegenover elkaar aan de rand van het zwembad. Leg de strandbal in het midden van het zwembad. Elk team probeert om met de super soaker de bal in het vak van het andere team te spuiten. Wie gaat er winnen?
Zwembadspelletjes voor kinderen
Bewaar dit bericht voor de volgende keer dat je een dag naar het openlucht zwembad gaat of een zwemfeestje voor je zoon of dochter wil organiseren.
Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken met al deze spelletjes, sterker nog, je komt waarschijnlijk tijd te kort! Ik hoop dat deze spelletjes ook jou zullen inspireren om met je kind(eren) het water in te gaan! De meeste kinderen vinden het geweldig als je ook mee doet en een spetterende tijd met hen doorbrengt. Bovendien is het een goed excuus om je weer als een kind te kunnen gedragen ;). Later zullen jullie met veel plezier terug kijken naar de fijne tijd die jullie samen hebben gehad!