“Gaan we dat weer doen met die kaartjes?” vraag hij. “Met die kaartjes?” vraag ik.

“Ja, zo’n envelop die je elke dag open moet maken, waar zo’n kaartje in zit.” zegt hij.

“Oh, je bedoelt de adventskalender!”

Hij begint te stralen.

 

Ben jij ook zat van die kant-en-klare adventskalenders? Wil je graag eens iets anders? In dit artikel deel ik hoe ik dit doe.

Jaren geleden heb ik wel eens zo’n adventskalender gekocht met van die chocolaatjes erin. Vaak vergaten we om deze elke dag open te maken. Wat resulteerde in heel veel chocola in een dag. Dat stond mij ineens zo tegen. Het was èn niet uitdagend èn ongezond.

 

Dus mijn beste vriend, Google, en ik gingen aan de slag.

 

Er ging een wereld voor mij open. Er waren zo veel leuke alternatieven! Uiteindelijk heb ik een aantal ideeën met elkaar gecombineerd, zo wel qua inhoud als qua uiterlijk. Daarna heb ik de benodigde spullen gekocht en een avondje zitten knutselen.

En, al zeg ik het zelf, het resultaat mag er zijn. Voor iedere dag heb ik een envelop versierd. Ze zijn allemaal anders, maar wel in dezelfde stijl. Op elke envelop staat een nummer.

In de envelop zit een kaartje met daarop een opdracht, een activiteit, een klein cadeautje of iets lekkers dat te maken heeft met kerst. Kerst kan voor iedereen iets anders betekenen, maar voor mij betekent Kerst samen zijn met de mensen van wie ik houd en iets betekenen en/of  goeds doen voor anderen. Oh, en heel lekker eten natuurlijk ;).

 

Maar wat is Advent nu eigenlijk?

 

Normaal gesproken begint Advent vier zondagen voor kerst. Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord “adventus”, wat komst betekent. In veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken. Dit symboliseert dat Kerst, het feest van licht, steeds dichter bij komt.

De adventskalender is bedoeld om kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het kerstfeest.

Wij beginnen bewust niet 4 weken voor kerst, maar de dag na Sinterklaas. Op dit moment vind ik het nog te verwarrend voor de kinderen om twee feesten door elkaar te vieren. Als ik iets doe, dan graag goed.

Elke dag mag een van de kinderen een envelop pakken met het nummer van de desbetreffende dag er op. Het is voor hen elke keer weer spannend wat er in de envelop zit.

Wat ieder jaar terug komt, is de “lichtjestocht”. Dat vinden ze geweldig! We rijden na het avond eten door de wijken in onze stad. Sommige wijken zijn heel erg mooi of juist heel uitbundig verlicht. Vanaf de achterbank horen we veel “oohs” en “aahs”. Prachtig!

 

Een kleine greep uit de vele ideeën die er zijn voor op de kaartjes:

☆   Spelletjesavond

☆   Kerstkoekjes bakken

☆   Raamtekening maken op je kamer

☆   Een klein cadeautje

☆   Een kopje warme chocolademelk met slagroom

☆   Pyjama dag

☆   Kerstfoto maken

☆   Iets lekkers

☆   Kerstkleurplaat

☆   Kerstboom halen

☆  Papieren sneeuwvlokken maken etc.

Een aantal voorbeelden van benodigdheden voor een adventskalender:

☆   Enveloppen

☆   Doosjes

☆   Stof

☆   Papieren of stoffen zakjes

☆   Papier

☆   Touw

☆   Stickers

☆   Masking tape

☆   Kaartjes

☆   Stempels

 

Elke ochtend bij het ontbijt laten we een van de kinderen de juiste envelop zoeken en open maken. Alle benodigdheden die bij de kaartjes horen, zetten we in een leuke doos of kistje bij de adventskalender.

 

Wil je graag weten wat wij elke dag in de envelop hebben zitten? Vanaf 6 december onthul ik elke dag op Instagram wat er bij ons in zat.