Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe bewoner. Zijn naam is Wilbert. Wilbert is onze huiskabouter die tijdens de donkere dagen in het jaar helpt om warmte en liefde te brengen. Ik hoor je lachen. Huiskabouter? Ja jongens, ik heb nu eenmaal een zwak voor alles wat te maken heeft met kabouters, feeën, eenhoorns, elfen etc. Een magische wereld, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Zet mij een hele dag in droomvlucht of in het sprookjesbos in de Efteling en ik ben gelukkig.

Weer even to-the-point. Iedereen heeft tijdens deze donkere tijd wat extra liefde nodig. Hoe? Door te wichtelen.

Wichtelen?

Ik hoor je denken; “Wat is dat nou weer?” Wichtelen is een traditie die oorspronkelijk uit Scandinavië komt. Het is een kaboutertje die stiekem lieve dingen voor een ander doet. In de donkere dagen rond de adventstijd verlangen mensen vaak naar lichtpuntjes om deze tijd door te komen, helemaal als je in het hoge noorden woont. Een wichtelmannetje kan daarvoor zorgen. Mensen vinden het fijn als er aan hen wordt gedacht, maar onderschat ook niet dat iets voor iemand doen je zelf ook een heel fijn gevoel kan geven. Kijk maar een naar dit stukje uit “Friends”. Dat zet je wel even aan het denken 😉 .

 

Hoe werkt het?

Op de dag van Sint Maarten, trek je met je hele gezin lootjes. Je kunt dit ook in een vriendengroep, met collega’s of in een klas doen. Je hoeft natuurlijk geen lootjes te trekken, want hoe leuk is het om de verrassing op iemand gezicht te zien die echt niets had verwacht!

Jij gaat degene, die jij op je lootje hebt staan, de komende tijd verwennen. Het hoeft helemaal niet iets groots of duurs te zijn. Het is juist een klein gebaar om te laten weten dat je aan diegene denkt. Probeert origineel en creatief te zijn. Verdiep je in die persoon. Wie is het? Waar houdt hij/zij van? Welke hobby’s heeft hij/zij? Wat zou hem/haar blij maken?

 

Wat kun je dan wichtelen?

  • Een mooie kaart.
  • Een kopje thee.
  • Een stukje chocola.
  • Een mooie spreuk.
  • Een ontbijtje wat ‘s ochtend al klaar op tafel staat.
  • Een klusje doen.
  • Iets knutselen.
  • Een briefje in iemands jaszak, op het kussen of in de broodtrommel stoppen.
  • Een klein cadeautje.

 

Niemand mag weten wie wat voor wie doet. “Ssssttt…”

 

Vorig jaar hebben wij geen lootjes getrokken, maar ik heb wel verteld over Wilbert en wat hij allemaal doet. Een klein beetje magie toevoegen aan de dag kan nooit kwaad. De kinderen vonden het geweldig. Ze hebben heel wat tegen het mannetje zitten praten, super grappig. Ook hebben ze lieve dingen voor elkaar en anderen gedaan; een lief briefje op een kussen, een kopje thee, iemand uit de klas een mooi compliment geven.

In principe loopt de wichteltijd van Sint Maarten tot en met de Adventtijd. Ik heb er bewust voor gekozen om dit niet in deze drukke tijd te doen, maar pas te beginnen na oud en nieuw. Januari is nog steeds een donkere maand en over het algemeen een vrij rustige tijd.

Lijkt je dit ook leuk om te doen? Ik ben heel benieuwd wat jij gaat wichtelen of wat er voor jou wordt gewichteld. Deel dit in de maand januari 2021 in je Stories op Instagram en tag @samenopavontuur. Je kan meerdere foto’s plaatsen. Onder degenen die een foto in zijn stories post, verloot ik een klein verwenpakketje.