Een aantal jaar geleden dacht ik altijd dat avonturen groots en meeslepend moesten zijn. Het liefst ver weg, heel ver weg. Hoewel ik reizen nog steeds erg leuk vind, besef ik mij steeds meer dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan en honderden euro’s uit hoeft te geven om op avontuur te gaan. Avonturen kun je ook dichtbij beleven. Sterker nog, Nederland is een prachtig land hiervoor. Maar hoe zorg je er voor dat jouw avontuur groots voelt, zonder dat je op zoek moet gaan naar die grote pot met goud en moet afreizen naar de andere kant van de wereld? Door op microavontuur te gaan!
Wat is microavontuur?
Een microavontuur is een kort, simpel en goedkoop avontuur dichtbij huis, maar met het gevoel van een groots avontuur. Je kunt dit makkelijk inpassen in je dagelijks leven. Vaak hebben we aan het einde van elke dag steeds dezelfde routine; bv. eten koken, eten, tv kijken, evt. sporten en slapen. Je kunt daardoor het gevoel krijgen dat je in een sleur zit. Het kan heel verfrissend zijn om jezelf op dat soort momenten uit te dagen, je grenzen te verleggen (hup, uit die comfortzone!) en iets nieuws te beleven. Waarom wachten op een vakantie, als de wereld voor je open ligt in een weekend of gewoon op een doordeweekse dag?
Ik wil niet zeggen dat je niet meer erop uit kan gaan in vakanties, maar stel het niet uit als je behoefte hebt aan iets spannends of nieuws. Ga op pad van 17.00 tot 9.00 uur of met kinderen meteen na schooltijd. Dit betekent dat je zo maar ineens ’s avonds ergens anders zou kunnen slapen, gewoon op een doordeweekse dag! Waarom? Waarom niet?
Alastair Humphreys is een expert in microavontuur, sterker nog, deze Britse avonturier is de pionier op het gebied van microavontuur! Check zeker even zijn site voor inspiratie.
“Microadventure: a refresh button for busy lives”
~Alastair Humphreys ~
Voorbeelden van microavontuur
Een kleine greep uit de enorme hoeveelheid ideeën voor een microavontuur:
- Ga kanoën.
- Slaap buiten in verschillende temperaturen. Ook een keer in de winter zoals mijn kinderen dit afgelopen jaar deden.
- Slaap onder de sterren.
- Beklim een heuvel.
- Zwem (naakt) in buiten water.
- Ga wilde dieren spotten.
- Sta op om de zonsopgang te bekijken.
- Stap de trein in, niet wetend waar je zal overnachten.
- Kampeer in de tuin van een (on)bekende.
- Wandel een deel van het Pieter pad.
- Maak je eten op een kampvuur.
- Fiets een eiland rond.
Op Campspace vind je veel mooie en duurzame plekken waar je in een tent, boomhut, camper e.d. kan overnachten.
Even omdenken
Krijg je helemaal de kriebels van deze ideeën en gaan je hakken direct in het zand? Is het voor jou (nog) te spannend? Geen probleem. Het buiten je comfortzone gaan gebeurt in kleine stappen. Probeer eerst eens van iets “gewoons” iets bijzonders te maken. “Normaalgesproken” eet je aan tafel, maar je kunt ook eens gaan picknicken binnen, buiten in de tuin of het park. Eet eens eerst je toetje en dan pas het hoofgerecht. Je kunt vast van allerlei leuke “eetideeën” bedenken! Je kan dit ook toepassen op slapen (buiten, binnen een hut maken) en bv. reizen (niet met de fiets, maar op je skateboard naar je werk of niet vooruit lopen, maar achteruit). Het kan niet gek genoeg! En een super grote tip, gratis en voor niets; neem kinderen mee, dan sta jij (iets) minder voor paal èn hoe meer zielen hoe meer vreugd!
Wie kan ik meenemen?
Je kunt alleen gaan, maar het is net zo leuk om samen met iemand te gaan. Dat kan iedereen zijn; een vriend, familielid of een collega. Ga met iemand die dit zelf nog nooit gedaan heeft of juist veel ervaring heeft hiermee.
Maar ik heb kinderen?
Geen probleem, die kunnen gewoon mee. Misschien zijn niet al jouw ideeën geschikt voor kinderen, die kun je dan voor jezelf bewaren. Maar je kunt ook een kleine aanpassing doen, bv. een kortere route, waardoor ze wel mee kunnen. Het hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. Geïnspireerd door de Britse overheid, die een aantal jaar geleden een project heeft opgezet om kinderen meer buiten te laten spelen, heb ik een lijst gemaakt met daarop 50 (micro)avonturen voor kinderen. Deze kun je onderaan de pagina gratis downloaden. Enneh….pssstt…deze lijst is ook heel leuk om zelf te doen!
Onderstaande video geeft een mooi beeld hoe een microavontuur met kinderen kan zijn. Dit filmpje vind ik ook heel erg inspirerend voor het onderwijs!
Hoe begin je?
Volgens Alastair Humphreys zijn er vier stappen die je kan doorlopen om te beginnen met een microavontuur:
- Denk groots. Sta toe om je gedachten de vrije loop te laten en laat je fantasie je meeslepen.
- Denk klein. Wat is de eerste kleine stap die je moet nemen om aan de slag te gaan?
- Start klein.
- Maar start!
Een kleine toelichting:
Denk groots: vaak hebben we de meest wilde en fantastische avonturen in ons hoofd. Het wandelen van het South West Coast Path, het beklimmen van Mount Everest, het Noorderlicht zien. Meestal zijn deze plannen groot, duur en ver weg, waardoor het vaak blijft bij dromen.
Denk klein: wat nou als je een van deze grootse plannen klein maakt en dichter bij huis? De drempel om het avontuur daadwerkelijk uit te gaan voeren wordt veel kleiner als het goedkoper en dichtbij huis is. Je gaat dus niet naar Engeland om het South West Coast Path te lopen, maar je gaat (een deel) een lange afstandswandeling in Nederland lopen, maar mèt het idee van een groots avontuur. Op die manier kun je toch nog avontuurlijk leven, met een klein budget. Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw oorspronkelijke droom van je bucketlist moet schrappen.
Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om ook op microavontuur te gaan. Deel op Instagram welke avonturen jij (met je kinderen) van de 50 (micro)avonturen lijst (zie hieronder) hebt gedaan onder vermelding van #50avonturen en tag mij: @samen_op_avontuur. Als je het leuk vindt zal ik jouw avonturen delen in mijn Instagram stories.